Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Együtt, összefogva - István a király bemutató Petrikeresztúron

2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)„Mi magunk vagyunk Szent István király öröksége” – állt a meghívón Huzsvár László délvidéki katolikus püspök gondolata, amellyel a Szent István napi ünnepségre hívtak Petrikeresztúrra. Az ünnepség szentmisével kezdődött, melyet Rába Imre FSG kanonok, plébános celebrált, majd a helyi amatőr színjátszók előadásában az István a király rockopera bemutatója következett. Nagyot álmodtak a kistelepülés lakói, és álmukat, ötletüket meg is valósították.

2009. augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén mutatták be a Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján készült Szörényi Levente - Bródy János nevével fémjelzett rockoperát. Petrikeresztúron nem élnek profi színészek és énekesek, a kottaolvasás rejtelmeit is csak ketten-hárman értik, ám az „amatőr - profi” színtársulat a templom mögötti óvodaudvaron, a fáklyák fényénél olyan átéléssel adta elő a rockoperát, hogy az összegyűlt több mint 700 nézőt magával ragadta a darab és az ünnepi hangulat.

2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)A műsor ötlete még év elején fogant meg; Szili Ernő, a helyi Szent Kereszt felmagasztalása római katolikus plébánia kántorának fejéből pattant ki a kósza gondolat, aki megkereste a helyi amatőr színjátszókat ötletével. A Petrikeresztúri Amatőr Színjátszók – PASZ – 2006-ban alakult, azzal a szándékkal, hogy felélénkítse a település közösségi életét.

Korábban is rendeztünk jól sikerült fellépéseket, karácsonykor, farsangkor, egyéb ünnepekkor – meséli Gérczei Mónika polgármester. Ezeken régebben az óvodások és kisiskolások léptek fel, többnyire az óvónők készítették az ünnepi műsorokat a gyerekekkel. Az óvoda 2007-ben történt bezárása után szükségessé vált a kulturális élet átalakítása. Az óvodás és iskolás korú gyermekek csoportjából állt össze a Kölyök Klub; a színjátszó csoportot helyi fiatalok (és örökifjak) alkotják, alkalomszerűen az asszonykórus is összeáll. Ezek a csoportok egymással együtt dolgozva, újraírták a faluban a közösségi életet.  Minden fellépés után azt gondoljuk, nem tudjuk már az aktuálisat felülmúlni, de mindig sikerül. A rockopera-előadás volt eddigi fellépéseink csúcspontja.

2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)A darab összeállítása, a szereplők kiválasztása és a próbák több hónapot vettek igénybe, ám megérte a fáradozást, minden szereplő helyére megtalálták településükről a megfelelő karaktert. Minden faluban élnek tehetséges emberek, csak meg kell őket találni – folytatta a polgármester, aki szintén aktív résztvevője volt az előadásnak a regősök egyikeként.

Koppány szerepét a bátyám, Gérczei Béla játszotta, akire hangja, karaktere alapján teljesen ráillett a szerep. Nagyon örülünk, hogy sikerült rábeszélni vegyen részt a darabban. Ugyanez mondható el Szilágyi Andrásról is, aki szintén felülmúlhatatlanul alakította szerepét. Istvánt és anyját, Saroltot anya és fia játszotta: Pálfi Tibor és Pálfi Tiborné. Főszerepekben még egy testvérpáros szerepelt: Németh Eszter (Gizella) és húga Zsófia (Réka). Asztrik püspököt kántorunk, Szili Ernő alakította. Negyvennégyen szerepeltünk a darabban, többségében helybeliek, gyerekek és felnőttek közösen. A szereplők maguk készítették a jelmezeket, a díszletek nagy részét is saját kezüleg állítottuk össze, így minden nagyobb költség és beruházás nélkül sikerült az előadást életre hívnunk.

A gyerekek felkészítését Lóránt Emília pedagógus, a művelődési ház munkatársa és Kiss Henrietta vállalta, illetve ők készítették a koreográfiát is. 2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)Többször megnéztük a csíksomlyói előadást – mondta Lóránt Emília. Néhány elemet átvettünk abból, de legtöbbje önálló ötlet. Voltak nehézségek az elmúlt hónapokban, míg próbáltunk, hiszen sokan vagyunk sok jó ötlettel. Igyekeztünk mindenki véleményét figyelembe venni, hisz ez egy közös munka volt.

Az elmúlt egy hónapban hetente kétszer próbáltunk, folyamatosan változott a darab, még az utolsó próbán sem volt végleges, sőt, még az előadás közben is történtek változások. Nagy közösségformáló, összefogó ereje van egy ilyen, szinte az egész települést megmozgató programnak, mint ez az előadás – folytatta a polgármester. Már a próbák alatt és az előadás folyamán is látszott, hogy mindenki izgult, szurkolt a másikért.

Igazi összetartó csapattá váltunk a próbák során, akik bármire képesek, bármit megvalósíthatunk együtt. Üzenet értékkel is bír ez az előadás, ez az összefogás. Egyrészt a hasonló kistelepülések számára, ahol szintén erős közösségek találhatók, hogy az ilyen jellegű bemutatkozásokkal felhívhatjuk a figyelmet magunkra. Másrészt a döntéshozók felé, hisz különböző intézkedések eredményeként lassan alig tudjuk fenntartani magunkat, intézményeinket.

Mi mégis itt vagyunk, itt élünk, és itt akarunk élni a jövőben is. Igyekszünk élhető közösséget teremteni, de segítségre, nagyobb anyagi koncentrációra van szüksége a kistelepüléseknek.

Szili Ernő (A Közép-Zala kistérségi újságban megjelent cikk alapján.)

 

2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)

2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)

2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)

2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)

2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)2009.08.20 - István, a király előadás (Petrikeresztúr)

Fotó: Szili Ernő