Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Premontreisek a pécsi taizé-i találkozón

2009.10.22-24. - Taizé-i találkozó (Pécs)Fiatalok gyűltek össze Pécsett 2009. október 23-25. között nemcsak Magyarország különböző részeiről, hanem a szomszédos országokból is azért, hogy a kiengesztelődés és a béke jelei legyenek, együtt imádkozzanak, együtt kezdjék járni a „bizalom zarándoklatát”. Szombathelyről több csoport is részt vett, voltak akik önkéntes szolgálatot is vállaltak.

A Premontrei gimnázium kis csapata a taizé-i testvérek személyes meghívásának tett eleget, akik kétszer is jártak a gimnáziumban a találkozót előkészítendő. Pécsett lenyűgözött bennünket a szervezettség, például az, ahogyan rövid idő alatt kiosztották a résztvevőknek a több ezer vacsorát. Rövid idő alatt mindenki befogadó családra talált, akik nagylelkű házigazdáknak bizonyultak, és a családi élet vonzó példáit ismerhették meg a fiatalokkal. Délelőtt a helyi plébánián imádságra és kiscsoportos beszélgetésekre került sor, amely során lehetőség nyílt mélyebben megismernünk a külföldi fiatalokat. Délután műhelyfoglalkozásokból lehetett választani. 

Esténként a sportcsarnokban volt a közös – több nyelvű – imádság, mely Szentírás-olvasásból, Alois testvér elmélkedéséből és a jellegzetes, egyszerű dallamú énekekből állt. A végén letették a földre a hatalmas taizé-i keresztet, és ki-ki odavihette az Úrhoz terheit, örömeit, kéréseit. Megható volt látni a kereszthez igyekvő fiatalok szűnni nem akaró sorát. Jó volt találkoznunk a „fiatal Egyházzal”, a „világegyházzal”, és jó néha átélni, hogy sokan vagyunk. Szeretnénk ezt az élményt nyáron – már tervezzük – Taizé-ben is megtapasztalni.

Vida Katalin testvér

 

2009.10.22-24. - Taizé-i találkozó (Pécs)2009.10.22-24. - Taizé-i találkozó (Pécs)2009.10.22-24. - Taizé-i találkozó (Pécs)

 

Fotó: Vida Katalin testvér