Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Jótékonysági est Szombathelyen

2010.06.14. - Jótékonysági est (Szombathely)A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász gyűjtése nyomán eddig 140,7 tonna segélyszállítmány jutott el az árvíz sújtotta területekre. A 2010. június 14-i jótékonysági rendezvény megszólalói azonban arra is felhívták a figyelmet: legalább ennyire fontos, hogy az elmúlt hetekben sokan, sok jót tettek szabad akaratukból, Isten dicsőségére.

Az áradó folyók elárasztották Észak-Magyarországot, mindent visz a víz. Az árvízről szóló első tudósítások még véget sem értek, amikor Szokira János görög katolikus parókus, a Hajdúdorogi Egyházmegyei Karitász vezetője kétségbeesve hívta Tuczainé Régvári Mariettát, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatónőjét, mondván: nagy a baj, ha tudtok, segítsetek. És tudtak. A gyors körtelefon nyomán, másnap délelőttig 6-700 ezer forintot ajánlottak fel plébániák, papok, civilek, vállalkozók, pár nap múlva így három teherautónyi tartós élelmiszer és ásványvíz indulhatott útnak Edelénybe.

A városban tapasztalt pusztítás megerősítette a szombathelyiekben, hogy újabb és újabb lépéseket kell tenniük a bajbajutottak megsegítésére, s eme elhatározást gyors tettek követték. Az akció egyik elemeként körlevél ment a vasi és zalai karitász-csoportokhoz, amelyben gyűjtésre kérte őket az igazgatónő, s ami szintén hatásos ötletnek bizonyult: a szombathelyi Interspar áruház főbejáratánál is várták az adományokat (és a pénzt) a karitász munkatársai s az egymást váltó önkéntesek.

Az adományok pedig szépen gyűltek, s olyan (vasi, zalai, észak-magyarországi) vállalkozó is mindig akadt, aki teherautójával elvitte az árvíz sújtotta területekre az élelmiszert, a vizet, a ruhaneműt, a paplant, a gumicsizmát, később pedig a fertőtlenítéshez szükséges anyagokat.
Az akció mintegy megkoronázásaként június 14-én, hétfőn este a Vas Népe napilap, a Szombathelyi Televízió és az Agora Kulturális és Turisztikai Központ és a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász közös szervezésében jó kétórás jótékonysági rendezvény szolgálta az adománygyűjtést. (A műsort a helyi televízió és a vasnepe.hu élőben közvetítette. A megadott telefonszámokon az adás ideje alatt a karitász munkatársai fogadták a felajánlásokat.)

Talán leírni is felesleges: a fellépők mindegyike az első hívó szóra igent mondott, s ingyen vállalta az előadást. Elsőként a kőszegi Ataru ütősegyüttes, majd a Camerata Pro Musica vonós kamarazenekar lépett színpadra, a folytatásban pedig Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színház színésze szavalta el elementáris erővel A walesi bárdok-at.

A Boglya Népzenei Együttes által kísért Ungaresca Táncegyüttes szintén komoly közönségsikert aratott, ugyanígy a Weöres Sándor Színház művészeit is soraiban tudó Morális Fixáció elnevezésű zenekar. 

És amiről szintén szólni érdemes: a műsorszámok között az est Észak-Magyarországról érkezett vendégei lehetőséget kaptak egyrészt arra, hogy megköszönjék az adományokat, másrészt, hogy mindenkit biztosítsanak arról, hogy a küldemények jó helyre kerülnek.

Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegye püspöke egyebek mellett kifejtette: mindenképpen szerette volna személyesen megköszönni a segítséget, s ezért is utazott el a jótékonysági rendezvényre. Hozzátette: az árvíz sújtotta területeken egyre elcsigázottabbak az emberek, összefogásuk azonban határtalan.

Kocsis Fülöp köszönete jeléül egy kézi festésű ikont adott át a rendezvényen szintén jelen lévő dr. Veres András szombathelyi megyéspüspöknek.

A jótékonysági esten ugyancsak szót kapó Szokira János görög katolikus parókus. A Hajdúdorogi Egyházmegyei Karitász igazgatója mások mellett kifejtette: az észak-magyarországi események nem elsősorban a rombolásról szólnak, a történtek Isten és az ember párbeszédeként is értelmezhetők. Az emberek ugyanis megmutathatják, mint ahogy meg is mutatják, hogy Isten dicsőségére, szabad akaratukból képesek jó ügyet szolgálni. (Amint tette az a fuvarozó, aki bevallotta Szokira Jánosnak, hogy eleinte még maga sem értette, miért segít, megérkezve Észak-Magyarországra azonban világossá vált számára,  hogy e szolgálat miért is volt annyira fontos, mit is üzent számára.)  

Árvai Ferenc, az Egri Egyházmegyei Karitász igazgatója szintén köszönte a felajánlásokat, s mint elmondta: az ottaniak tudják, s nagyra értékelik az ország nyugati felén élők szolidaritását. Mint elmondta: az egyik elöntött faluban látta azt a kifeszített lepedőt, amelyre az ott élők egy mosolygós fejet és a következő szót festették rá: Köszönjük!

A rendezvényen ugyan nem kapott szót, a helyi karitászosoknak azonban Ködmön Ferenc, Szendrő plébánosa is többször megköszönte a segítséget, s nem titkolta: nem gondolta volna, hogy ennyien megmozdulnak a bajbajutottak érdekében.

Egyébiránt – mint azt a műsorvezetők kérdésére válaszolva elmondta – Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója sem számított ennyi adományra. És az összesítést nézve nehéz is szavakat találni. Mert nézzük csak: a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász május 22-e óta 140,7 tonna segélyszállítmányt juttatott el az árvíz sújtotta térségbe, összesen 37 millió 642 ezer forint értékben. A korábbi és a jótékonysági rendezvényen folytatott gyűjtés nyomán közel 700 ezer forint gyűlt össze, amelyet szintén eljuttattak a bajbajutottaknak.

Végül néhány további felajánlás: a nardai családok 36, árvíz sújtotta településen élő gyermeket látnak vendégül, a szombathelyi Hefele szakközépiskola diákjai pedig a megrongálódott házak helyreállításánál segédkeznek majd a szakmai gyakorlatuk ideje alatt. És a sor még hosszasan folytatható lenne.

 

2010.06.14. - Jótékonysági est (Szombathely)2010.06.14. - Jótékonysági est (Szombathely)2010.06.14. - Jótékonysági est (Szombathely)2010.06.14. - Jótékonysági est (Szombathely)2010.06.14. - Jótékonysági est (Szombathely)2010.06.14. - Jótékonysági est (Szombathely)2010.06.14. - Jótékonysági est (Szombathely)2010.06.14. - Jótékonysági est (Szombathely)2010.06.14. - Jótékonysági est (Szombathely)2010.06.14. - Jótékonysági est (Szombathely)2010.06.14. - Jótékonysági est (Szombathely)2010.06.14. - Jótékonysági est (Szombathely)2010.06.14. - Jótékonysági est (Szombathely)2010.06.14. - Jótékonysági est (Szombathely)2010.06.14. - Jótékonysági est (Szombathely)2010.06.14. - Jótékonysági est (Szombathely)2010.06.14. - Jótékonysági est (Szombathely)2010.06.14. - Jótékonysági est (Szombathely)2010.06.14. - Jótékonysági est (Szombathely)2010.06.14. - Jótékonysági est (Szombathely)