Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Hegyi búcsú Zalatárnokon

2011.05.15. - Hegyi búcsú (Zalatárnok)Eltelt egy újabb esztendő, s ismét elérkezett a zalatárnoki Szentgyörgyhegy búcsúnapja. Az ünnep, most már sajnos hagyományosnak mondható módon, nagy esővel érkezett. A szentgyörgyhegyi kápolnánál 2011. május 15-én Tóth András plébános úr mutatott be szentmisét. A rossz időjárási viszonyok ellenére is megjelent minden olyan zalatárnoki, illetve szentgyörgyhegyi szőlősgazda, aki ismeri és fontosnak tartja a szentírási részletet, melyet minden évben hallhatunk a búzaszentelési szertartás során is: „Kérjetek, és adatik nektek” vagy, ahogy az ének mondja: „Ha velünk az Úr áldása, nincs gondunk az aratásra.”

A hegyi búcsú alkalmával kérjük a hegyi gazdák egész éves munkájára az Úr áldását, hogy ősszel bőséges legyen a szőlőtő termése.

A szentgyörgyhegyi kápolna a hegyi gazdák kezdeményezésére, azok összefogásával épült meg az 1950-es évek közepén, Pesthy Sándor plébánossága idején. Ahogy azt a kápolna falán ma is látható korabeli fénykép bizonyítja, a kápolnában felállításra került a Fatimai Szent Szűz szobra. Emléknapját május 13-án ünnepeljük. Így tehát a kápolna is elkészültekor e szép ünnepnek állított emléket.

Azt azonban még Zalatárnokon is kevesen tudják, hogy a kápolna valószínűsíthetően 1971-től nem a fatimai jelenésekre emlékeztet bennünket. A fatimai szobor ugyanis a későbbiekben lekerült a faluba, a Szent Anna-plébániatemplomba, ahol ma is látható. Helyére új szobor érkezett a kápolna oltárára, a mögötte lévő falra pedig 1971-es évszámmal megjelölve egy falfestmény került: ezek az 1947. április 12-től május 30-ig több ízben is ismétlődő Tre Fontane-i (Három forrás) Mária-jelenésekre emlékeztetnek bennünket, melyekben – a korábban a Katolikus Egyházból eltávozott, majd adventistaként a Katolikus Egyházat dolgozataiban, beszédeiben nyíltan támadó, többgyermekes családapa – Bruno Cornacchiola gyermekeivel együtt részesült. A jelenésekben kapott tanítások hatására Bruno a május 16-i jelenést követő napon hivatalosan visszatért a Katolikus Egyházba.

A Tre Fontane-i barlang ma egyike a leglátogatottabb kegyhelyeknek Olaszországban. A hagyomány szerint itt fejezték le Szent Pál apostolt, akinek feje a földre esve tovább gördült. Ahol feje a földet érintette, ott fakadt a három forrás. Tre Fontane kegyhelye körülbelül 10 km távolságra fekszik Róma központjától, a Via Laurentia és a Via Ardeatina között.

A jelenésekben látott fehér ruhát, világoszöld fátylat és rózsaszín övet viselő, kezében Bibliát tartó nőalak, a „kinyilatkoztatásbeli Szűz” tisztelete magyar földön is él. Szobra áll Érd-Tusculanum templomában, de tiszteletét ápolják Vácott, Hévízen, Jászberényben, s neki állít emléket Zalatárnokon a szentgyörgyhegyi kápolna is.

A „kinyilatkoztatásbeli Szűz” tanítása ma is igen fontos, s kiváltképp időszerű üzenetet hordoz számunkra: nem mindegy, hogyan él az ember, mit tesz életében. Meg kell térnie, meg kell változnia ahhoz, hogy megmeneküljön. Tre Fontane-ban komoly figyelmeztetést kapott az emberiség: meg kell erősödnie hitben, reményben és szeretetben hogy elérje végső célját, s beléphessen a mennyek országába.

Szili Ernő

 

2011.05.15. - Hegyi búcsú (Zalatárnok)2011.05.15. - Hegyi búcsú (Zalatárnok)2011.05.15. - Hegyi búcsú (Zalatárnok)2011.05.15. - Hegyi búcsú (Zalatárnok)2011.05.15. - Hegyi búcsú (Zalatárnok)

2011.05.15. - Hegyi búcsú (Zalatárnok)2011.05.15. - Hegyi búcsú (Zalatárnok)

2011.05.15. - Hegyi búcsú (Zalatárnok)

2011.05.15. - Hegyi búcsú (Zalatárnok)2011.05.15. - Hegyi búcsú (Zalatárnok)2011.05.15. - Hegyi búcsú (Zalatárnok)2011.05.15. - Hegyi búcsú (Zalatárnok)

2011.05.15. - Hegyi búcsú (Zalatárnok) 

Fotó: Szili Ernő