Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Keresztfelújítás és szentelés Szentkozmadombján

2011.09.17. - Keresztfelújítás és szentelés (Szentkozmadombja)Az elmúlt években Szentkozmadombja hagyománytisztelő és ápoló közössége, az önkormányzat vezetésével sorra újíttatja fel a faluban fellelhető útszéli kőkereszteket. Idén – adományokra támaszkodva – a község ötödik, a Kovács-család háza előtt álló keresztet varázsoltatták újjá. A felújított kereszt szentelésére Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepét követő szombaton, 2011. szeptember 17-én került sor. A kultúrházban bemutatott szentmise után az ünneplők a kereszthez vonultak, ahol Káli Lajos polgármester mondott köszönetet az önzetlen támogatásokért, s jelezte, hogy az önkormányzat feltett szándéka a még hátralévő hatodik kereszt rendbehozatala, melyhez további támogatást kért.

Királyi zászló jár elöl, – Keresztfa titka tündököl. / Melyen az élet halni szállt, – S megtörte holta a halált. / Kegyetlen lándzsa verte át – Gonosz vasával oldalát. / S mely szennyet, vétket eltörölt, – Belőle víz és vér ömölt. / Az ősi jóslat itt betelt, – Mit a hű Dávid énekelt. / „Az Úr, halljátok, nemzetek: – Kereszten trónol köztetek” (magyar népének).

2011.09.17. - Keresztfelújítás és szentelés (Szentkozmadombja)Az átadott kőkereszt, s a vele szemben kialakított pihenőhely a községet Zalaegerszeggel összekötő új Keresztek útja turista útvonal utolsó állomásává lépett elő e nappal. Kissné Katona Valéria, a Zala Megyei Természetbarát Szövetség titkára beszédében ismertette az útvonal jelentőségét: több kistelepülést érintve bemutatja a zalai-, göcseji tájegység néprajzi értékeit, természeti szépségeit. A beszédeket követően Tóth András, novai  plébános szentelte meg a felújított keresztet és az újonnan létrehozott pihenőhelyet.

Forrás: zalaihirlap.hu