Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Kulturális és természeti értékek bemutatása Nicken

2011.09.17-18. - Kulturális és természeti értékek bemutatása (Nick)A Magyar Katolikus Kultúra Napjai 2011. október 3-9. között kerülnek megrendezésre. Ehhez csatlakozva a Nicki Szent Anna Templomért Alapítvány szervezésében az egyházközség és a település lakói is szeretnék bemutatni értékeiket. A Kulturális Örökség Napjain, 2011. szeptember 17-én, 18-án megtartott programokkal is erre akartak előkészülni, és a most megnyílt kiállítások október 9-ig lesznek láthatóak.

A hétvégi, kétnapos rendezvénysorozatnak elsősorban a falu kulturális és természeti értékeinek bemutatása volt a célja oly módon, hogy minden korosztály megtalálja a hozzá legközelebb álló programot. A szombati nap a Vörös János helyi fafaragó munkáiból összeállított kiállítás megnyitójával kezdődött. Az alkotásokat Németh Károly, Szombathelyen élő, nyugdíjas lelkipásztor mutatta be a megjelenteknek. Nagy elismeréssel szólt a fával foglalkozók munkájáról, hiszen Zala megyében szolgálatot teljesítve számos fafaragó táborban tevékenykedővel került kapcsolatba. Gregorich Ferenc elismeréssel szólt Vörös János személyiségéről, méltatta a munkásságát, majd a fafaragó művészt az ostffyasszonyfai népdalkörös és citerás barátai meglepetés dalcsokorral köszöntötték.

A kiállításon a faragott bútorok, a használati és a dísztárgyak mellett óriási figyelmet kapott az Országház 1972-ben készült, tizenkétezer darabból álló makettje, amelyről alkotója egy anekdotát is elmesélt. Kérdezték tőle egyszer, hogy volt-e a kupola tornyán csillag. Igen, válaszolta, de valamikor a rendszerváltozás után egy rakodás alkalmával a Parlamentet körülvevő üvegburkolat véletlenül rázuhant. Szerencsére semmi kár nem keletkezett az alkotásban, mindössze a csillag tört le a tornyáról, és így ismét olyan lett, mint maga az épület a valóságban.

Vörös János jelentős fafaragó munkát végzett az Schönstadt Mozgalom óbudavári kápolnájában, a sopronbánfalvi kolostorban. Ő készítette az ostffyasszonyfai templom oltárát, kiegészítéseket faragott a szentivánfai templom csillárán. Az ő munkája a nicki műgátnál lévő Szent Márton-emléktábla. A kiállításmegnyitóra sütőformát faragott a nicki templom padlásán a vakolatban lévő templomábrázolásról, és az asszonyok ezzel a formával készített mézes süteménnyel kínálták a jelenlévőket.

Délután a kultúrházban folytatódtak az események a fotópályázat eredményhirdetésével. Az alapítvány felhívására több mint másfélszáz fotó érkezett. Az elbírálásnál – Garas Kálmán fotóművész szakmai instrukciói alapján háromtagú zsűri mondott ítéletet – a fő szempont az volt, hogy a felvételek technikailag hibátlanok-e, bemutatják-e Nick épített, kulturális és természeti értékeit. Ezek alapján a pályázat győztese Szabó Péter lett Kereszt mögött című alkotásával.

A továbbiakban a helyi gyerekekből, fiatalokból alakult Pajtaszínház A szobalány című előadása aratott nagy sikert. A vasárnapi program a reggeli szentmisével kezdődött, majd Csorba József polgármester ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a Répcelakon élő Egyházi Tibor festményeiből összeállított kiállítást. A képeken elsősorban a Répce és a Rába környéke látható. A megnyitót hangulatossá tette a Free Time Band zenekar, ennek maga a festőművész is tagja. Vasárnap délutánra is maradt esemény: az egykori nicki plébános, Hegedűs Vince esperes verseiből a Martinus Kiadó által erre az alkalomra kiadott kötetet mutatták be. Hegedűs Vince plébánosként 1972-ig szolgált Nicken, de a helybeliek mind a mai napig szívesen emlékeznek rá. Noha az itt töltött húsz esztendő alatt nem is nagyon hallottak a verseiről, ma büszke ezen kulturális örökségére az egyházközség.

A hétvégi események a templom előtt álló, adományokból felújított kőkeresztek megáldásával fejeződtek be. Az alapítvány következő nagy feladata lesz a műemlék templom külső felújítása, amelynek munkálatai várhatóan a jövő hónapban el is kezdődhetnek.

Szabó Ervin

 

 2011.09.17-18. - Kulturális és természeti értékek bemutatása (Nick)2011.09.17-18. - Kulturális és természeti értékek bemutatása (Nick)

2011.09.17-18. - Kulturális és természeti értékek bemutatása (Nick)2011.09.17-18. - Kulturális és természeti értékek bemutatása (Nick)

2011.09.17-18. - Kulturális és természeti értékek bemutatása (Nick)2011.09.17-18. - Kulturális és természeti értékek bemutatása (Nick)2011.09.17-18. - Kulturális és természeti értékek bemutatása (Nick)2011.09.17-18. - Kulturális és természeti értékek bemutatása (Nick)2011.09.17-18. - Kulturális és természeti értékek bemutatása (Nick)2011.09.17-18. - Kulturális és természeti értékek bemutatása (Nick)2011.09.17-18. - Kulturális és természeti értékek bemutatása (Nick)2011.09.17-18. - Kulturális és természeti értékek bemutatása (Nick)2011.09.17-18. - Kulturális és természeti értékek bemutatása (Nick)

Fotó: Tóth Sándor