Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Kutatók Éjszakája az egyetemen

2012.09.28. - Kutatók Éjszakája az egyetemen (Szombathely)A Kutatók Éjszakája rendezvény keretében „Teológia és geológia, ég és Föld” címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést 2012. szeptember 28-án, a Savaria Egyetemi Központban. A beszélgetésen részt vett prof. dr. Bérczi Szaniszló természettudós (holdkőzet-kutató, ELTE), dr. Unger Zoltán (geológus, NymE), Jakab Bálint református, Papp Judit evangélikus és katolikus részről dr. Németh Norbert egyetemi lelkész.

A kerekasztal-beszélgetés során arra kerestük a választ, hol tart ma a párbeszéd a teológia és a természettudományok között. A szép számú hallgatóság előtt az este kiindulópontja volt az a megnyugtató hozzáállás, hogy nemcsak az értelmiségiek privilégiuma, hogy lebontsák a „kínai Nagy Falat” a hit és a természettudományok között. Az egyházi közösségeket képviselő lelkészek és a hitüket gyakorló2012.09.28. - Kutatók Éjszakája az egyetemen (Szombathely) természettudósok között nagyon élénk beszélgetés alakult ki arról, hogy miképpen lehet a két területnek egymástól tanulnia, hogyan lehet évszázados korlátokon túllépni. Abba az irányba mutatott a beszélgetés, hogy mind a természettudomány, mind a teológia ugyanazt a valóságot vizsgálja, ugyanarról a valóságról beszél, csak más eszközökkel és más céllal.

A két tudomány felismerte a túlélés titkát: egymásra utaltságukat. A teológia belterjes nyelve maradna az Egyháznak és elvesztené azt a funkcióját, hogy Istenről a világban és az evilág emberének hitelesen és értelmesen beszéljen, ha lemondana a természettudománnyal való kapcsolatáról. Másrészről pedig a természettudomány (teológia nélkül) abba a tévedésbe jutna, hogy teljes világmagyarázatra képes.

Dr. Németh Norbert egyetemi lelkész