Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Könyvbemutató - Batthyány Ádám és főúri udvara

2012.11.20. - Könyvbemutató - Batthyány Ádám és főúri udvara (Szombathely)Dr. Koltai András történész, a budapesti piarista levéltár vezetőjének „Batthyány Ádám. Egy magyar főúr és udvara a XVII. század közepén” c. impozáns monográfiáját ünnepélyes keretek között mutatták be 2012. november 20-án Szombathelyen, az Eölbey-ház dísztermében. A győri és a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár közös szervezésében rendezett bemutatót megtisztelték jelenlétükkel a megyei, városi szakmai szervezetek vezetői és képviselői, valamint a szomszédos megyékből érkezett levéltári vezetők is.

A bemutató elején Pál Ferenc a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár vezetője köszöntötte a megjelenteket, és gratulált Vajk Ádámnak, a Győri Egyházmegyei Levéltár igazgatójának, a kötet kiadójának kiadványsorozatuk sikeréhez, amelynek 14. köteteként jelenhetett meg Koltai munkája. Kiemelte továbbá, hogy a bemutató helyszínének azért Szombathelyet választották, mert a munka témája leginkább Vas megyéhez kötődik, Batthyány Ádámnak (1610–1659) ugyanis legfontosabb rezidenciái Németújváron és Rohoncon voltak, valamint udvartartásának vezető rétege is Vas megye nemességből került ki.

A bemutató fényét a körmendi Batthyány-bandérium képviselőinek jelenléte, valamint Brandisz Márton, zeneiskolai igazgató, a Capella Savaria régizenei együttes tagja és Pados Zsolt, a megyei gyermekvédelem igazgatójának zenei szolgálata emelte, akik a Mária országa c. valamint, az Angyaloknak Nagyságos Asszonya c. énekkel – amely a legrégebbi magyar Mária-ének – idézték meg a magyar történelem vészterhes évszázadát.

A könyvet alapos és részletgazdag előadásában dr. Zsámbéky Monika művészettörténész, a korszak Vas megyei történetének, valamint a Batthyány család történetének kiváló ismerője mutatta be. Kiemelte, hogy a megjelent munkában több évtizedes elmélyült munka eredményei látnak napvilágot, közérthető, jó stílusban megírt formában, amellyel a szerző a korszak története szempontjából olyan megkerülhetetlen nemzetközi színvonalú tudományos alapművet tett le az asztalra, amelyet nehéz lesz egyhamar megközelíteni.  Zsámbéky Monika méltatta a szerző alaposságát, a források felhasználását, a kötet világos tematikus tagolását. Felhívta továbbá a figyelmet a könyv gazdag 2012.11.20. - Könyvbemutató - Batthyány Ádám és főúri udvara (Szombathely)képanyagára, értékes függelékeire, táblázataira, térképeire, amelyek sok szempontból unikális jellegűek. A bemutatás során központi helyen szólt Zsámbéky Monika arról, hogy a mohácsi vész után, a három részre szakadt Magyarországon a királyi udvar hiányában a magyar főurak udvarai képviselték és folytatták a magyar udvari kultúrát, és közvetítették az európai kultúra változásait és új irányzatait. Ezen udvarok legfőbb képviselői közé tartoztak a Batthyányak kastélyai és főúri udvarai is. Zsámbéky kiemelte továbbá, hogy a megjelent kötet egyben csatlakozik azokhoz a nagy nemzetközi tudományos figyelemre számot tartó kutatásokhoz is, amelyek az újkori udvari kultúra feltárására irányulnak. A kötet méltatója végül nagy szeretettel ajánlotta a kötetet mind a szakma, mind pedig a szélesebb, helytörténet és magyar történelem iránt érdeklődő olvasóközönség figyelmébe, mert lapjairól aprólékos részletességgel megrajzolt képet kaphatunk a török veszedelem árnyékában élő magyar főúri udvar mindennapjairól, intrikáiról, szokásairól, hadseregéről, egyházi viszonyairól.

Zsámbéky Monika előadása után szólásra emelkedett maga a szerző, Koltai András is. Hozzászólásában kiemelte, hogy nagyon értékes és gazdag forrásanyag állt rendelkezésére, amely az utókor és a kutatók örömére megmenekült a szovjet megszállók pusztításától, valamint az 1956-os tűzvésztől. A 17. századból fennmaradt leggazdagabb magyar főúri magánlevéltár így a maga nemében egyedülálló források sokaságát őrizte meg, amelynek köszönhetően igen részletes, életszerű és fölöttébb izgalmas, már-már regényes képet lehetett rajzolni Batthyány Ádámról, a Pázmány Péter hatására a katolikus vallásra visszatérő főúrról és udvartartásáról. Ízelítőül felvillantotta, hogy milyen akadályai lehettek egy főúri házasságnak, milyen okokból nem sikerült több szerzetesrend letelepedése Vas megyében, amelyekről mind-mind a Batthyány levéltárban fennmaradt nagyon értékes 17. századi főúri magánlevelezésből értesülhetett a kutató.

A kötet tudományos értékei mellet egyben tanulságos és elgondolkodtató tükre annak, hogy milyen kihívásokkal kellett szembenézni az itt, a nyugati határvidéken élő, felelősségteljes magyar arisztokráciának négy évszázaddal ezelőtt, és hogy egy magyar főúrnak milyen emberi, családi és hitbeli döntéshelyzetekben kellett helytállnia.

A 636 oldalas kötet a nagyobb könyvkereskedelmi üzletláncok boltjaiban 3900 Ft-os áron vásárolható meg.

Rétfalvi Balázs

 

2012.11.20. - Könyvbemutató - Batthyány Ádám és főúri udvara (Szombathely)2012.11.20. - Könyvbemutató - Batthyány Ádám és főúri udvara (Szombathely)2012.11.20. - Könyvbemutató - Batthyány Ádám és főúri udvara (Szombathely)2012.11.20. - Könyvbemutató - Batthyány Ádám és főúri udvara (Szombathely)

2012.11.20. - Könyvbemutató - Batthyány Ádám és főúri udvara (Szombathely)

2012.11.20. - Könyvbemutató - Batthyány Ádám és főúri udvara (Szombathely)2012.11.20. - Könyvbemutató - Batthyány Ádám és főúri udvara (Szombathely)2012.11.20. - Könyvbemutató - Batthyány Ádám és főúri udvara (Szombathely)

2012.11.20. - Könyvbemutató - Batthyány Ádám és főúri udvara (Szombathely)2012.11.20. - Könyvbemutató - Batthyány Ádám és főúri udvara (Szombathely)

Fotó: Rétfalvi Balázs