Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Előadás Szeretet és felelősség címmel

Előadás Szeretet és felelősség címmel Szeretet és felelősség címmel tartott előadást a test teológiája sorozat részeként Németh Norbert atya 2013. március 11-én, a Savaria Egyetemi Központban. „Ma olyan kultúrában élünk, amely nagy jelentőséget tulajdonít a testnek. Többé-kevésbé mindenki arra törekszik, hogy megőrizze egészségét, jó fizikai teljesítőképességét, és lehetőleg tetszetősen, jól nézzen ki. Egyértelműen a szépségkultusz terjedésének lehetünk tanúi, vagyis az ember valamiképpen próbálja újra birtokba venni saját testét. Ugyanakkor azt is tapasztalhatjuk, hogy a testet eszközként használják a gazdasági haszon vagy a társadalmi siker érdekében.” – kezdte előadását az egyetemi lelkész.

Ebben a szellemi háttérben gondolkodhatott a hallgatóság II. János Pál pápa tanításának alapigazságáról, miszerint a test által mindenki önmagát fejezi ki, egész világát, biológiai és szellemi dimenzióit, és általa képes arra, hogy másokkal kapcsolatba lépjen. Ritkán feledkezünk bele abba a ténybe, hogy emberi lényként önmagunkat, saját személyiségünket saját testünkön keresztül és saját testünkben ragadjuk meg, sőt minden tevékenységünk magában hordozza valamiképpen a nemi hovatartozásunkat is.

Az előadás szembesíthetett azzal, hogy miképpen működünk, kommunikálunk és építünk, kapcsolatokat „a szeretet címkéje” alatt. Az előadó kitért arra, hogy egyedül a felelős, önzetlen és tiszta szeretetnek van meg az ereje, hogy a mindennapi találkozások se szürküljenek el, hogy a meghitt összeszokottság ne tompuljon szokássá és megszokássá, ez a fajta szeretet óvja meg a rendszerességet a rutintól, az állandó ismétlődést a kiüresedéstől, a biztos rendszert attól, hogy észrevétlenül meg ne merevedjen. Ennek a szeretetnek a szertartásai szentelik meg az időt és a teret is.

A test teológiájának lényeges elemeként – Karol Wojtyła Szerelem és felelősség c. munkájára gyakran hivatkozva – beszélt Norbert atya arról, hogy a felelősség a szeretkapcsolatokban nem lehetőség, hanem kötelesség. A felelősség egy párkapcsolatban teljesen önkéntes és szabad cselekvés, ami az önzetlen, elköteleződést vállaló és tiszta szeretetből fakad. A felelősség, ha nem ilyen szeretetből fakad, akkor uralkodássá és birtoklássá fajulhat.

II. János Pál pápát idézve zárult az előadás „A szexualitás is arra emlékeztet minden emberi lényt, hogy a szeretetre született, és hogy elsődleges és alapvető hivatása a felelősséget vállaló szeretet.”

A következő előadás március 25-én, hétfőn este 18.00 órakor lesz ugyancsak a Savaria Egyetemi Központ dísztermében. „Bűn, vágy, bűnre való hajlandóság és a szabadságom – Utam a függőségtől a szabadságig” címmel Németh Norbert egyetemi lelkész folytatja a test teológiájáról megkezdett sorozatát.

Szöveg és fotó: Németh Brigitta