Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A II. János Pál Katolikus Szakkollégium belülről

A II. János Pál Katolikus Szakkollégium belülrőlA Szombathelyi Egyházmegye 2012. július 1-jén alapította a II. János Pál pápáról elnevezett szakkollégiumát, amely 2012. október 18-án ünnepélyesen is megnyitotta kapuit. Az új szakkollégiumi képzés célja, hogy az egyetemi oktatással párhuzamosan a szakkollégisták megkapják azokat a perspektívákat a belső szakmai programok segítségével, amelyekből rálátnak saját és mások szerepére is a társadalomban, megtapasztalják a csapatmunka közösségi örömeit és hitükben is gazdagodjanak. Ezt a célt a szakkollégium a magas szintű belső képzéssel, a szakmai, közösségi és lelki élet iránti preferenciáival és jó csapatmunkával kívánja megvalósítani.

A II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium az értékteremtés műhelyeként a Hollán Ernő utcai volt püspöki sörházból átalakított és teljesen felújított, saját, egyházi tulajdonú épületében komfortos, bentlakásos otthont biztosít az egyetemistáknak. A 2012/2013-as tanév I. szemeszterében 20 fővel kezdte meg működését az új egyházi intézmény és alig fél évvel az ünnepélyes megáldás után ma már 50 egyetemista lakója van a háznak.

2013. január 1-től a Hollán Ernő utca 4. szám alatti ingatlan is a szakkollégium működtetésébe került át az ott lakó kollégistákkal együtt (13 fő). A két épületben összesen 47 szakkollégista és kollégista lakik, valamint 3 fő török állampolgárságú Erasmus ösztöndíjjal a Savaria Egyetemi Központban tanuló fiatalt is befogadtunk a II. félévre.

Az 50 hallgató közül 37 fő vesz részt államilag támogatott, teljes idejű képzésben, 33 fő szakkollégista státusszal rendelkezik, és három Erasmus-os diákunk van.

A szakkollégiumunkban a Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ mindhárom karán és a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központjában tanulmányokat folytató, önszerveződő, lelkes és kreatív hallgatók laknak.

A II. János Pál Katolikus Szakkollégium belülrőlA szakkollégium épületében két szemináriumi terem szolgál a nyelvi órák és a tanórák megtartására. Ezen helyiségben tartjuk a filmklubot és egyéb más közösségi rendezvényeket is. Tartozik az épülethez egy kis belső kápolna is. Nagyobb közösségi rendezvényekhez az aula, illetve a tornaterem áll rendelkezésünkre.

A belső képzési hálót az alapító elkészítette, mintegy „étlapot” felkínálva a hallgatóknak, lehetőséget adva a részükről érkező kezdeményezéseknek. A Nyugat-magyarországi Egyetemen akkreditált szakok szabad kreditkeretének terhére a szakkollégium tárgyakat hirdetett meg az első és a második félévben is, azokat az egyetem a hatályos tanulmányi rendje szerint beszámítja.

A szemeszterekben a szakkollégium kötelező és szabadon választható kurzusokat kínál fel, melyeket a hallgatók a NEPTUN rendszeren keresztül tudnak felvenni (a kurzusokat a Kar 2-2 kredittel fogadta be). A kötelező kurzusokból kollokválnak, a szabadon választható kurzusokból gyakorlati jegyet szereznek a hallgatók. A kurzusok időpontjai a hallgatók egyetemi programjaihoz igazodva kerülnek meghatározásra. A II. János Pál Katolikus Szakkollégium belülrőlAz előadók több éves egyetemi tapasztalattal rendelkező, szakterületüknek jeles képviselői, kutatók, minősített oktatók, professzorok. Az adott szemeszter kurzusainak Diák Bizottsággal történt egyeztetése után a szakkollégium igazgatója kéri fel az előadókat, majd az egyetemen keresztül hirdeti meg a kurzusokat (például: attitűdváltás, inkluzív (befogadó) szemlélet kialakulásának segítése; digitális írástudás; a keresztény antropológia és társadalomtudomány; keresztény bölcselet; erkölcstan; pedagógusetika, tanulástechnika).

A szakkollégium azon hallgatók számára, akik nem rendelkeznek államilag elismert középfokú nyelvvizsgával, kötelező jelleggel német vagy angol nyelvoktatást kínál fel, segítve abban, hogy még tanulmányaik befejezése előtt sikeres nyelvvizsgát tegyenek. Nyelvvizsgával rendelkező szakkollégisták: német, angol, olasz, spanyol, francia nyelvek közt választhatnak. Összesen 6 csoportban közel 60 egyetemista vesz részt a szakkollégium nyelvi képzésében.

A II. János Pál Katolikus Szakkollégium belülrőlA szakkollégium a hallgatók számára biztosít kutatásaik, szakdolgozatuk, diplomadolgozatuk és egyéb tanulmányi kötelezettségük teljesítéséhez konzultációs lehetőséggel külső-belső konzulenst, illetve mentort. Hallgatói igény esetén kötelező gyakorlataik teljesítéséhez a szakkollégium vezetése – kapcsolatai révén – minden segítséget és támogatást megad.

Szemeszterenként tervezett kötelező és szabadon választható kurzusokon kívül olyan előadások tartását szervezzük meg, melyek a mai kor fiataljait érintik, és releváns választ adhatnak azokra a kérdésekre, melyekkel a mindennapokban találkozhatnak.

Szöveg: Maurer Péter
Fotó: Tóth Zsófia