Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Határon innen és túl - Od granice preko granice

Határon innen és túl - Od granice preko graniceA fenti címmel nyílt meg az az új időszaki kiállítás az Egyházmegyei Könyvtárban, melyben az érdeklődők megtekinthetik a gyűjteményünkben őrzött horvát és német nyelvű könyvek legérdekesebb darabjait, valamint a Vas megyei, a horvátországi és a ma már Burgenlandhoz tartozó horvát és német települések múltjáról és mindennapjairól szóló írásokat. A kiállítás legértékesebb könyvei közül megemlítjük a 16. században készített régi nyomtatványokat, melyekből kettő rendkívül gazdagon illusztrált kötet, mint például a német nyelven írt Luther-féle bibliafordítás 1544-ből.

Ugyancsak említést érdemel Antonio Bonfini magyar történetről írt munkája. Nem maradhatott ki a tárlatból a Szent Márton életéről szóló mű sem. A kiállításban látható kötetet 1833-ban adták ki. Ennek érdekessége az a rézmetszet, amely a köpönyegét megosztó Mártont ábrázolja. Bemutatunk egy színes állatábrázolásokkal ellátott, 18. század végén készített állattani sorozatot, az orvostudomány területéről egy a szembetegségekről 1792-ben készített ismertetést, amely a betegségeket festett rézmetszeteken ábrázolja.

Egy másik természettudományos könyvből megtudhatjuk a 18. század végének földmérési és térképkészítésének módját, illetve az 1812-es kiadású mű alapján a világegyetemről való korabeli ismereteket, térképmellékleten. Érdeklődésre tarthatnak számot továbbá az irodalom területéről Goethe és Schiller klasszikus műveinek foglalatai. Az egyházi művészetről, a polgári építészetről készített, sok ábrával ellátott, több évszázaddal ezelőtt kiadott könyvek mellett a különféle nyelvkönyvek és szótárak, valamint egy útikönyv is megtekinthető.

A horvát nyelvű könyvek közül említést érdemel egy az ó- és újszövetségi Szentírásról szóló periodika a 19. század közepéről és egy a burgenlandi, horvát nép számára kiadott misekönyv 1981-ből. A Sziszeki Egyházmegyével tartott szoros kapcsolatot jól jelképezik a horvátországi városról készített képeskönyvek. A kiállításban helyet kaptak a kaufbeureni Szent Crescentiáról és kolostoráról készített jelenkori kiadású monográfiák is.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket a könyvtár idegenforgalmi napjain: csütörtökön és pénteken, a honlapon feltüntetett tárlatvezetési időpontokban.

Szöveg: Magyar Ákos
Fotó: Káhl Eszter