Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Egyetemi Pasztorációs Konferencia Szombathelyen

Egyetemi Pasztorációs Konferencia SzombathelyenA Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség szervezte Hittel az egyetemen címmel a XIX. Egyetemi Pasztorációs Konferenciát (a Kárpát-medencében szolgáló egyetemi lelkészek számára) 2013. április 4. és 6. között a Martineum Felnőttképző Akadémián, Szombathelyen. A konferencia témáját a Katolikus Egyház tematikus éve adta, amit az egyetemen végzett szolgálathoz igyekeztek a résztvevő lelkészek aktualizálni, így született a konferencia címe is: „Hittel az egyetemen”. Az előadók többször is hangsúlyozták: „A Hit Éve ajándék és lehetőség”.

A keresztény hit biztos ismeretében, az abban való megerősödésben és a hitközvetítés speciális lehetőségeinek megismerésében kívánt segíteni a konferencia. A konferencia egyszerre biztosított lehetőséget a résztvevőknek a lelki töltekezésre és a továbbképzésre.

Céljaként négy területet jelölt meg: 1. A Kárpát-medence területén tevékenykedő egyetemi lelkészek számára továbbképzési és találkozási lehetőség biztosítása. 2. Az információcsere megkönnyítése, ötletek, tapasztalatok, módszerek megosztása. 3. Közös gondolkodás e sajátos lelkipásztori terület helyzetéről, változásairól, lehetőségeiről. 4. A jelenlévők megerősítése, bátorítása a kitartó munkára e missziós területen, az egyetemi pasztorációban.

A vallási tudatlanság a szegénység egy új, nagyon súlyos formájaként jelenik meg a világunkban. Sok esetben ez a „szegénység” érinti magukat az egyetemi lelkészségekhez tartozókat, vallásukat gyakorló egyetemistákat is. A Hittel az egyetemen mottóval megrendezett konferencián többször is szóba került (előnyeivel és nehézségeivel) az a közeg, ahol magát a szolgálatot végzik a lelkészek.

Az egyetemi élet különösképpen is missziós terület. A személytől személyig tartó kapcsolatok által kézről kézre adhatjuk a fiatalokat, szívtől szívig működő, nagyon személyes pasztorációban lehet csak közösségeket építeni. Hiteles létünk nagyobb jelentőségű, mint programjaink. Munkánkhoz életfogytig tartó tanulás kell, ez erőfeszítés és sok munka. A legnagyobb feladat: meg kell tanulnunk megszólítani az egyetemistákat úgy, hogy közben a hirdetett hit-tartalom ne sérüljön.

A konferencia résztvevői mindenekelőtt a témát ajándéknak és lehetőségnek látták, amely a saját személyes hitük megerősödését is szolgálta.

Szöveg: Dr. Németh Norbert
Fotó: Hitter Levente, B. Markovits Eszter