Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Már kutatható a Géfin-hagyaték könyvgyűjteménye

Már kutatható a Géfin-hagyaték könyvgyűjteményeGéfin Gyula, a Szombathelyi Egyházmegye egykori tudós papja számos értékes dokumentummal gyarapította az Egyházmegyei Könyvtár állományát. Halála után azonban nem volt mód eme különgyűjtemény válogatására és könyvtári feldolgozására, így több évtizeden keresztül annak kutatására sem nyílt lehetőség. 2009. november 10-én azonban nagy előrelépés történt a hagyaték rendezésében, mert ekkor került sor a könyvek közül kiválogatott levéltári iratok átadására a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár részére, ami után elkezdődhetett a könyvtár gyűjtőkörébe tartozó hagyaték feldolgozása számítógépes adatbázis segítségével.

A számos egyéb könyvtári feldolgozómunka, olvasószolgálat, rendezvények, kiállítások és idegenforgalmi tevékenység mellett sajnos kevés idő jutott ezen állományrész rendezésére, s csak most, 2013 áprilisára fejeződött be a munkafolyamat. Közel 500 mű került a könyvtár adatbázisába, így az interneten is elérhető katalógusban már kereshetők ezen különgyűjtemény dokumentumai. (A katalógusban a „keresés” menüpont választása után a lenyitható ablakban válasszuk ki a „Gyűjtemény”-t, keresőkérdéshez pedig írjuk: „Géfin*”, ekkor megkapjuk az összes ide tartozó, feldolgozott művet.)

Az állományrész nemcsak könyveire nézve értékes, hanem dedikációit tekintve is egyedülálló. Géfin Gyula elismertségét mutatja az is, hogy neves írók és kutatók személyes ajánlásukkal ellátva küldtek számára írásaikból. Itt említhető Erdélyi Zsuzsanna Kossuth-díjas magyar néprajztudós, dr. Iharos Gyula zoológus, tudós pap vagy Szigeti Kilián bencés szerzetes, a rendi kórus egykori vezetője. Géfinnek köszönhető számos helytörténeti szempontból fontos kiadvány állományba kerülése, többek között a „Szent Márton ereklyéinek hazahozatala”, Csempesz János 1913-ban kiadott írása, melyből tudomásunk szerint csak két fellelhető példány maradt fenn, egyik könyvtárunkban.

A hagyaték feltárása egy újabb lépés volt afelé, hogy a könyvtár még magasabb színvonalon tudja kiszolgálni kutatói igényeit.

Szöveg: Káhl Eszter
Fotó: H. Simon Katalin, Káhl Eszter