Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A családról és a házasságról tartottak előadást

A családról és a házasságról tartottak előadástDr. Németh Norbert egyetemi lelkész 2013. április 29-én este, a Savaria Egyetemi Központ dísztermében fejezte be a hat előadásból álló, a test teológiájáról szóló sorozatát. Az előadó röviden összefoglalta az eddigi előadások főbb szempontjait és ahhoz kapcsolódva bemutatta azt, hogy az Isten felajánlja az ember számára a test megváltásának útját, amelynek csodáját a család őrzi. Ez ugyanis az a hely, ahol a test és a szeretet teológiája összekapcsolódik. Itt tanuljuk meg a test jóságát a szülőktől kapott gondoskodás, törődés és szeretet megtapasztalásában.

Itt élhető meg önmagunk odaajándékozása a házastársi szeretetben, amely összekapcsolja a férfit és a nőt. Itt tapasztalható meg a szeretet termékenysége és az élet itt kapcsolódik össze a másik nemzedékekével. A családban fedezi fel az ember a saját kapcsolati képességét másokkal. Itt válik élménnyé, hogy a szeretetre kaptunk meghívást, valamint hogy elfogadjuk azt másoktól és másoknak ajándékozzuk magunkat.

Az előadás témája a házasság és a család volt. „A házasság kiindulópontja és célja a család” – idézte Norbert atya Bíró László püspök atya gondolatát. Nem elég a családért és egymás mellett élni, hanem sokkal inkább a családdal, a családban kell élni. Sok házasság tragédiája az, ha a kapcsolat kibillen a család mögül, amikor a házaspár túlságosan intenzíven él a családért és közben elfeledkeznek egymásról. Ami pedig egészséges egységben tartja a házasságot, az a kölcsönös tiszteleten, szereteten alapuló kommunikáció, a konfliktusok helyes kezelése és az imádság.

Ebben az atmoszférában a házasság nem letöri az ént, hanem kibontakoztatja, az egyén pedig ajándékká és megajándékozottá is lesz a kapcsolatban – állapította meg a lelkész.

Nem jó folyamatosan a negatívumokat emlegetni és a statisztikai adatokkal riogatni a fiatalokat (házasságkötések számának és gyermekvállalási kedv csökkenése), hanem sokkal inkább arra van szükség, hogy kiemeljük a pozitívumokat, felhívjuk a figyelmet a szépen és jól működő házasságokra, bátorítani, bízni és bíztatni, erre van szüksége a házasság előtt állóknak.

Az esküvők, valamint az ezüst- és aranylakodalmak nemcsak látványos és nagy családi ünneplések, hanem üzenetet hordozó ikonok, amelyek azt erősítik, hogy van jövője a házasságnak és a családnak. Ezek a hűségben megélt szeretet transzparensei. E jubileumokon az Isten sugárzik a családból, kacag a gyermekből.

Végül egy diameditációval (hitvallás a családról és a házasságról) zárta előadását Németh Norbert atya. Az előadások a Savaria Egyetemi Központ Könyvtárának videó archívumában megtekinthetők.

Szöveg: Németh Brigitta
Fotó: Gaspari Gábor