Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megszépült az egyetemi lelkészség Szent Norbert temploma

2013.10.16. - Megszépült az egyetemi lelkészség Szent Norbert temploma (Szombathely)Kettős ünnepe volt a Petőfi Sándor utcában található Zárda-templomnak 2013. október 16-án: a Jóisten segítségével kívül-belül megszépült templom megáldására került sor szentmise keretében, amelyen a Gondviselés ajándékaként kapott új tanévhez kérték az egyetemisták és oktatóik az ég segítségét. A szentlélekhívó szentmisét dr. Veres András megyéspüspök mutatta be. Homíliájában külön kitért arra az igényességre, amelyet egy értelmiségi ember önmaga számára is feladatként jelöl meg: nemcsak a tanulmányokban előrehaladni, hanem a hitben is gazdagodni, nemcsak a szellemet művelni, a tudást gyarapítani, hanem az Istennel megélt kapcsolatban is el kell mélyülni.

Kellő előkészítés után a Szent Norbert-templom képviselő-testülete Császár István székesegyházi plébános támogatásával, az egyházi és állami engedélyeket beszerezve, minden pályázati lehetőséget kihasználva a templom teljes felújítását kezdeményezte. Májusban – a pénz és a lehetőségek adta ütemben – elkezdődött az egyházközség életének egy különleges korszaka. A templomfelújítás a Szombathelyi Egyházmegyétől kapott 8 millió forintos, az EMMI-től pályázati úton elnyert 4 millió forintos támogatásból és a templom közösségének ötéves adományaiból, közel 6 millió forintból valósult meg.

Nemcsak az eredeti állapotot kívánta visszaállítani a közösség, hanem annál szebbet. „Egy új szempont jelent meg számomra a mai szentmise felajánlásakor, elmélyült az áldozat, összekovácsolódott a közösség. Az eredmény több lett, mint amennyit terveztünk. Nemcsak a templom szépült meg, hanem az egység is épült” – fogalmazott dr. Németh Norbert, egyetemi lelkész.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ és a Szombathelyi Egyházmegye 2011-ben alapította meg a Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészséget, egy évvel később, 2012-ben az egyházmegye megalapította a II. János Pál pápáról elnevezett szakkollégiumát, hogy lehetőséget biztosítson – az egyetemi oktatással párhuzamosan – a szakkollégistáknak arra, hogy a csapatmunka közösségi örömeit megtapasztalják, a tanulmányaikat magas szinten művelhessék és hitben gazdagodjanak, amelynek elsődleges tere a Szent Norbert-templom. Az egyetemi lelkészségnek és a szakkollégiumnak vitathatatlanul ez a templom a lelke, a közös halmaz, ahol a szakkollégisták és a nem szakkollégista egyetemisták találkozhatnak Istennel és egymással.

„Ezt szolgálják ennek a megszépült templomnak az imádságos és liturgikus programjai, amelyre szeretettel hívják és várják nemcsak a Szombathelyen felsőfokú tanulmányokat folytató diákokat, hanem azokat a szombathelyieket is, akik más városban végzik egyetemi és főiskolai tanulmányaikat” – fogalmazott dr. Veres András megyéspüspök a templommegáldást követően.

Szöveg és fotó: Gaspari Gábor