Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Egy nap a rumi diákotthon növendékei körében

2014.01.21. - Egy nap a rumi diákotthon növendékei körében (Rum)Dr. Veres András megyéspüspök úr 2014. január 21-én délelőtt ellátogatott a Rumi Óvoda Fejlesztő és Általános Iskola Készségfejlesztő Speciális Szakiskola Gyermek- és Diákotthonba, hogy a hétköznapokban láthassa az itt élők életét és a kastély falai között folyó szerteágazó munkát. A festői környezet, ahol az intézmény megbújik, a főúton elhaladókkal nem is sejteti, hogy milyen varázslatos élet zajlik a park fáinak, bokrainak ölelésében, az ódon kastély falai között. Domjánné Éder Marietta igazgató asszony mutatta be az otthon dolgozóit, lakóit, az itt folyó munkát és azt az emberfeletti szolgálatot, amit itt próbálnak nap mint nap megvalósítani.

Lehetőség nyílt arra, hogy Püspök atya bepillantást nyerjen egy-egy foglalkozás menetébe, a tanulás és tanítás kihívásaiba. Valahányszor beléptünk egy terembe, nem megkeseredett arcok, fáradt vagy unott pillantások, nem kezelhetetlen gyerekek fogadtak bennünket, mint ahogyan azt a társadalom nagy része gondolja. Hanem mosolygó fiatalok, akik tudnak örülni a legapróbb sikereknek is, amit óriási munka árán érnek el. Szelíd, szerető ölelésekkel vettek körül mindenkit. Még nem ismerhettek bennünket, mégis beavattak a saját kis életükbe. Nem bizonyítani akartak, hanem gazdagítani bennünket, méghozzá azzal, amit ők tudnak nyújtani.

A többórás program alatt az intézmény munkatársai elmesélték, hogy hogyan alakulnak a mindennapok, hogy vannak sikerek és fájó pontok, hogy milyen kihívásoknak kell megfelelni, amit a társadalom támaszt velük szemben.

Mindenki megállapítása, hogy minél többeknek el kellene tölteni itt akár egy-egy napot ahhoz, hogy értékelje a saját egészségét, átérezze a társadalom felelősségét és elfogadja, hogy a halmozottan sérültek is ugyanúgy értékes emberek, mint bármelyikünk.

Szöveg és fotó: Molnár János