Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Farsangi batyus bál fiataloknak a Martineumban

2014.01.31. - Farsangi batyus bál fiataloknak a Martineumban (Szombathely)Hagyományteremtő szándékkal szervezett közös farsangi bált fiataloknak 2014. január 31-én a Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség, a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium, valamint a Szombathelyi Egyházmegye Ifjúsági Bizottsága a Martineum Felnőttképző Akadémián. „A Biblia tanítja, mindennek megvan az ideje. Ideje van a gyásznak és a táncnak, a munkának és a pihenésnek is... Ezt jelzi a teremtéstörténet 6 munkás napja után a 7. nap ünneplése. Nem lehet hét napon át dolgozni se, de henyélni se. Ritmus kell az időbe, az élet rendet kíván” – emlékeztetett dr. Németh Norbert egyetemi lelkész köszöntőjében.

Norbert atya azt kérte a résztvevőktől, hogy éljék meg a keresztény életörömöt a táncban, ezen a bálon, az ünnepi szórakozásban, és használják fel az alkalmat az emberi kapcsolatok építéséhez, a különböző közösségek közötti összhang megteremtéséhez. Norbert atya kiemelte, hogy nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy akkor is Krisztushoz tartozunk, amikor szórakozunk. „A szünnap a természet igénye. Benne rejlik a szívdobogásban és a zenében, a lombhullásban és a naplementében, a madarak esti elcsitulásában és az ember elalvásában. A szünet természetes, hozzánk tartozik. Az ünnep viszont Isten ajándéka. Az ünnep a szünet megkeresztelése, annak megemelése. Ünneppé emeljük ezt a szünetet, amit ez a farsangi éjszaka jelent nekünk. Minket nem a kábulat tart össze, hanem ennél értékesebb titok: Isten szerettei vagyunk” – mondta Norbert atya.

A bálon résztvevő mintegy 120 fiatal elsősorban a Szombathelyi Egyházmegyéből érkezett, de a résztvevők köre – főként a szakkollégiumi testvérkapcsolatok miatt túlmutatott az egyházmegye határain is, hiszen Győrből és Sopronból is érkeztek fiatalok. A jó hangulatról és a nívós zenéről az Intermezzo Latin Club együttes gondoskodott, akiknek köszönhetően sosem volt üres a táncparkett. Önfeledten mulatott a hálás fiatalság, aki éppen nem táncolt, az asztaltársaságokban értékes beszélgetésekkel múlathatta az időt. A hajnalig tartó mulatságról mindenki élményekkel és értékes tombolanyereményekkel távozhatott. A közös szervezésnek folytatása következik: jövőre ugyanebben az időpontban, 2015. január 31-én várják a szervezők farsangi bálra az érdeklődő fiatalokat.

Szöveg és fotó: Pados Katalin