Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Önkormányzati segítség a székesegyházi kiállítás megrendezéséhez

Állandó kiállítás nyílik a SzékesegyházbanSzombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 6.1 millió forinttal támogatja a Székesegyházban jövőre megrendezésre kerülő kiállítást, egy könyv megjelentetését, tárgyak restaurálását. Ezt Puskás Tivadar polgármester jelentette be 2014. július 8-án, amikor ellátogatott a templomba és megnézte a leendő tárlat helyszínét.

1945. március 4-én Szombathelyt súlyos bombatámadás pusztította. Angolszász repülőgépek több hullámban támadták a várost. Több száz halott, több ezer romba dőlt épület – ez a szomorú statisztikája a napnak. A város ékessége és büszkesége, a Székesegyház is találatot kapott. A boltozat beomlott, az eredeti mennyezetkép, több freskó, festmény megsemmisült, ahogy a berendezési tárgyak jó része is. Ám alig telt el két év és a templom újra állt és fogadta az Isten után vágyókat. A romok eltakarításában, az újjáépítésében az egész egyházmegye kivette részét.

Állandó kiállítás nyílik a SzékesegyházbanAmit megtaláltak és megtudtak menteni a kövek, a törmelékek alól azt összegyűjtötték. Amit lehetett restauráltak és visszatettek, építettek a helyére. Amire már nem jutott erő, pénz, azt pedig a Madonna-kápolna feletti, eredetileg oratóriumnak szánt, ám e célra sosem használt helyiségben raktározták. Majd egyszer…gondolták.

Ám erre sokáig kellett várni. Nemrég sikerült csak katalogizálni, új helyre szállítani a töredékeket, tárgyakat. És ha ez már megvolt, akkor nem is lehetett más a cél, mint egy kiállítás megrendezése, hogy amit lehet bemutassanak a nagyközönségnek. Az előkészítés már megindult. A Madonna-kápolna feletti oratórium felújítása – ahol őrizték a tárgyakat és ahol a tárlat helyet kap  - jól halad. Könyv is készül, amiben szombathelyiek visszaemlékezéseit lehet majd olvasni arról a bizonyos 1945-ös tragikus napról, a templom pusztulásáról, az újjáépítéséről. A tárgyak közül többet is restaurálnak, hogy bemutassák a jövőre, a bombázások 70. évfordulóján megnyíló állandó kiállításon.Állandó kiállítás nyílik a Székesegyházban

Puskás Tivadar Szombathely polgármestere, Lendvai Rezső, a Székesegyházi Képviselőtestület világi elnöke és Koltay Ferenc, a Székesegyházért Alapítvány kuratóriumi elnöke közösen járták be a helyszíneket, adtak tájékoztatást a sajtó képviselőinek. Puskás Tivadar kiemelte: a város 6.1 millió forinttal járul hozzá több tárgy, így három zászló restaurálásához, a visszaemlékezéseket tartalmazó könyv megjelenéséhez, valamint a kiállítás létrehozásához.

Állandó kiállítás nyílik a SzékesegyházbanA szervezők egyébként továbbra is kérik, hogy akinek van a háború előtti Székesegyházról fotója, amelyen még eredeti szépségében látható a templom,  az segítse a tárlatot azzal, hogy másolásra kölcsönadja. Így tovább bővülhet a kiállítás anyaga. És akárcsak 70 éve, közös összefogással jöhet létre.

Jogos kérdés, hogy a megnyitó után mikor, hogyan lehet megtekinteni az anyagot. Most ugyanis a templom a nap nagy részében zárva. A szervezők elmondták: már dolgoznak a megoldáson, hogy a napközbeni nyitva tartást megoldják.

Szöveg és fotó: Molnár Péter