Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Vizitáció Vassurányban

Vizitáció és templommegáldás2014. július 9-én áldotta meg a külső felújításon átesett vassurányi templomot Veres András. A Szombathelyi Egyházmegye megyéspüspökének vizitációja keretében került sor az eseményre.

A vassurányi Nagyboldogasszony templomot 1949-ben építették a helybeliek. Addig a szomszédos falvakba: Nemesbődre, Salköveskútra jártak át misékre. A kommunista diktatúra legkeményebb időszakában vallottak hitükről, amikor összefogtak és felépítették a gyönyörű templomot.

Vizitáció és templommegáldásVeres András megyéspüspök július 9-én, szerdán tartott vizitációt a településen. Ezt kapcsolták össze a külső felújítást követően a megáldással. Pályázati forrásokból, egyházmegyei támogatással és adományokból szépülhetett meg a templom. Ez a vakoláson és újrafestésen kívül mozgássérült feljáró építését, villámhárító felszerelését és villamossági munkákat jelentett. Szentbeszédében Veres András kiemelte: az emberekben mindig megvolt a vágy Isten után és mindig keresték azt is, hogy hol tudják leginkább lelkükbe fogadni. Tudták, hogy ehhez a hétköznapi életükből ki kell szakadniuk és kel egy hely, ami Istenhez viszi őket, ahol találkozhatnak vele. A megyéspüspök ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a templom önmagában nem tesz minket szentté. Csak az Istennel való folyamatos kapcsolatból meríthetünk erőt, életünket az ő akarata és Jézus evangéliuma alapján éljük. Ha belépünk a templomba az árulkodik a közösségről is. Ezért fontos annak a rendben tartása, de az is, hogy az imádságos lelkületet is sugározzák a falak.Vizitáció és templommegáldás

A szentmisét követően fórumra került sor a templomban. A környékbeli falvakból érkeztek hívők, az egyházközségek képviselői, hogy a vizitációt kihasználva találkozzanak és beszéljenek az egyházmegye vezetőjével. Megfogalmazódott a vassurányi templom nyílászárócseréjének igénye. Ami itt gond lehet az az, hogy műemléki környezetben helyezkedik el az épület, így szigorúbb előírásokat kell betartani, hangzott el a fórumon. A sekrestye vizesblokkjának kialakítása, a tabernákulum elhelyezése is szóba került. Salköveskúton sor kerülhet a plébánia felújítására. Ezt páláyzatból oldanák meg, mondta a település polgármestere.

Vizitáció és templommegáldásVeres András arra kérte a jelenlévőket, hogy a plébániához tartozó települések jobban fogjanak össze, váljanak szoros lelki közösséggé. Kérte, hogy minden településen legyen egy ember, aki részt vesz a lelkipásztori munkatársképzésen. Kevés a pap és szükség van segítségre. Veres András kérte továbbá, hogy az eddigieknél is nagyobb szerepet vállaljanak a helyiek a templommal kapcsolatos ügyek intézésében. Mint mondta: a templom a helyi közösségé. A papnak a lelkipásztori munka a feladata, a felújítások lebonyolítása, a karbantartások megszervezése nem.

A fórumot követően települések polgármestereivel, egyházközségek képviselőivel találkozott a megyésfőpásztor. Majd sorra látogatta a salköveskúti plébániához tartozó fíliákat.

Szöveg: Molnár Péter – Fotó: Molnár Péter-Rátkai Gábor