Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Búcsúi mise Mumorban

Búcsú MumorbanA Lenti Plébániához tartozó Mumorban 2014. július 13-án Németh Csaba atya ünnepi búcsúi szentmisét mutatott be.

Ha a természetet szemléljük láthatjuk, hogy a nyári hónapokban már a betakarítás, a termények begyűjtése zajlik, azonban bőséges termést csak akkor remélhetünk, ha tavasszal a vetőmagok jó talajba kerültek.

Életünk során a hit ajándékát valamennyien megkapjuk, azonban ahhoz, hogy ez szívünkben szárba szökkenjen először is a világ zajában fel kell ismernünk a hozzánk szóló Istent, majd szívünk termékeny talajában kell helyet készítenünk az isteni gondviselés magjainak. Hiszen - ahogy ezt Csaba atya egy rövid történettel szemléltette - a Jóisten boltjában az angyalok csak a lelki béke, a szeretet, a boldogság és a bölcsesség magját árulják; ezeket elültetnünk és gondoznunk saját magunknak kell. Ez mérhetetlenül nagy feladatnak tűnhet, azonban, „ha helyet adunk Istennek, bármi megtörténhet. Legyél nyitott! Legyél állhatatos! Isten csodálatosan ért hozzá, hogy szép dallamokat csaljon ki a szakadt húrokból is.” (Charles R. Swindoll)

Ugyanakkor körülvesznek bennünket korunk csábító, hamis értékei is, melyek sokszor elfoglalják szívünket, lelkünket és túlburjánzó gazként kiszorítják onnan az igazi értékeket nyújtó magokat. A történetbeli sivatagi vándor, aki szomjúságát oltó víz után kutatott, megörülve a homokban talált tarisznya drágaköveinek, felhagyott valódi célja keresésével, majd nem sokkal később a csillogó kincseket birtokolva szomjan halt a forróságban. Tehát nem elég csak hitünk magjait elültetnünk, hanem azokról nap mint nap gondoskodnunk is kell buzgó imáinkkal és szívbéli jócselekedeteinkkel, hogy majd a végső betakarításkor azok számunkra bőséges termést hozhassanak. 

A szentmise végén a falu közössége nevében - megköszönve az elmúlt két év sok-sok szívhez szóló prédikációját és a zarándoklatok szép emlékeit - Szabó László egyházközségi képviselő testületi tag, majd Héra József önkormányzati képviselő búcsúzott Csaba atyától, aki a jövő hónaptól Kőszegen folytatja lelkipásztori munkáját. 

Szöveg: Dr. Kovács Mónika Ph.D.