Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Legyünk jelen egymás életében

Házaspárok lelkigyakorlataNegyedik alkalommal került megrendezésre 2014. július 11-13. között a Házaspárok lelkigyakorlata - gyermekfelügyelettel a Martineum Felnőttképző Akadémián.

A program főként a kisgyermekes korosztály figyelmét keltette fel, de akadtak résztvevők az idősebb korosztályból, s még a határon túlról is. Tartalmas, egymásra figyelésben gazdag hétvégét tölthetett együtt tíz család Bodorkós Imre atya lelki vezetésével.  Az időbeosztás nem volt túlfeszített, így szigetcsoportként működve tudtunk elmélyülni. 

Szobánkban kedves üdvözlőkártya, apró édesség és kislányunk kedvence, kis méretű szappan fogadott. Mi második alkalommal vettünk részt ezen a rendezvényen, a gyerekeink szívesen mentek játszani az önkéntes segítőkkel, és néhány barátot is találtak maguknak. Szombat délután még trambulint is állítottak nekik – a családok férfitagjaival és a gyerekekkel közösen. Másnap táskányi barkácsolt dologgal tértünk haza.

A lelki vezető Ferenc pápa gondolatai alapján adott fogódzókat a páros beszélgetésekhez. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Istené az elsőség mindenben, kapcsoljuk a hitünket az életünkhöz. Tanuljuk meg a közösségi látásmódot, de a szabad akarat szentségét se hagyjuk figyelmen kívül. Szombat délután házon kívül is tölthetett minden házaspár kettesben egy kis időt, míg a gyermekekre felügyeltek. A hétvége alatt a páros beszélgetéseken kívül kiscsoportos témafeldolgozásra is sor került, ahol megoszthattuk egymással saját házasságunkkal, gyermekeinkkel kapcsolatos tapasztalatainkat. Esténként, a kicsik fektetése után spontán beszélgetések és vb meccs nézés is zajlott. Előjöttek praktikus ötletek, diétás tanácsok és sokminden más.

Imre atya vidámsága, lelkesedése jó alapnak bizonyult, s a lelkigyakorlaton esélyt kaptunk a hétköznapok rohanásában a megpihenéshez. 

Szöveg: Rajczi Tamás és Bernadett