Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A kis herceggel a vámoscsaládi cserkésztáborban

Cserkészek VámoscsaládonA kőszegi 353-as számú Chernel István Cserkészcsapat és szombathelyi 735. számú evangélikus Reményik Sándor Cserkészcsapat tagjai immáron második alkalommal rendezték meg közösen nagytáborukat.

Az idei tábor helyszíne a Vámoscsaládi Plébánia udvara volt. A cserkészek egy hétig élvezték Aigner Géza plébános úr és Vámoscsaládi plébánia valamint a filiális települések (Nick, Répcelak, Szentivánfa, Uraiújfal, Csánig) vendégszeretetét. 

Cserkészek VámoscsaládonA nagytábor a cserkészév csúcspontja, a legtöbb csapatnál a próbák, valamint cserkészfogadalom színhelye. Az idei évben a két csapat vezetősége - Berek Panni segédtiszt ötlete nyomán – úgy döntött, hogy a tábor tervezett programjait Antoine de Saint-Exupéry A Kis herceg című világhírű regényének történetének  nyomán bonyolítják le. Cserkésznyelven: a tábor keretmeséje a kis herceg volt. Ez annyit jelentett, hogy a tábor mindennapjait át meg átszőtte a regény cselekménye. S, hogy ez minél jobban sikerüljön a tábor közepére megépítették az író repülőgépét. Túrájuk során a kisherceggel indultak el, hogy felfedezzék a világot. (S ennek e túrának keretében ismerték meg gyerekek a Szentivánfai templom értékeit, valamint a nicki erőmű működését és – nem utolsó sorban -  ekkor láttak vendégül cserkészeket a nicki hívek is). A túra estéjén az idősebbek meseerdőt szerveztek a kisebbeknek ahol megismerkedhettek azokkal az emberekkel, bolygókkal, ahol a kis herceg is járt. 

Cserkészek VámoscsaládonA szombati nap a próbáztatás és a lélek napja volt. A délelőtti akadályversenyt követően a délután folyamán cserkészek közösen részvettek egy evangélikus áhítaton, amelyet Magyar Melinda lelkésznő vezetett, majd a tábor átvonult a katolikus templomba, ahol – szintén mindannyian – szentmisén vettek részt. A két csapat ünnepélyes ígéret- és fogadalomtétele az esti tábortűz mellett történt.

A vámoscsaládi tábor egy újabb bizonyíték volt arra, hogy a cserkészet – mint ahogy ez egy reggeli áhítaton ez el is hangzott – egy mód az Isten dicsőítésére. Csak a cserkészeten belül az Isten dicséretét nem szavakkal üres frázisok puffogtatásával, hanem komoly, férfias tettekkel élik meg. Megrendítő volt látni, hogy huszonéves fiatalok egy hetet az életükből arra szának, hogy az evangélium tanítását tettekre váltva, a náluknál kisebbeket szolgálva, társaik szeretetén keresztül megtapasztalják az Isten szeretetét.

Cserkészek VámoscsaládonS, hogy mennyire komoly dolog a cserkész fogadalomtétele, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy erre az alkalomra a cserkész múlttal rendelkező plébános úr is egyenruhát húzott, s a legnagyobb komolysággal vállalt aktív szerepet a fogadalomtétel lebonyolításában. Azokban a gyerekek, akik mindezt megél(het)ték volt alkalom arra, hogy megerősödjék az elhatározás, hogy életük középpontjába Istent tegyék!

Szöveg: Pál Ferenc – Fotó: Weigl Erzsébet