Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ezüstlakodalom a szombathelyi Ferences templomban

EzüstlakodalomÖrömünnepre hívtak bennünket a szombathelyi Szent Erzsébet templom harangjai 2014. július 12-én délután négy órakor. Városunknak e szép templomában, a Ferences templomban jubileumi hálaadó szentmisére készült a templom kántora, Kósa Gábor és felesége Sipos Rita hitoktató.

Rita és Gábor házasságkötésük 25. évfordulója alkalmából adtak hálát Istennek egymásért, gyermekeikért, a jó Istentől kapott kegyelmekért. A hálaadó koncelebrációs szentmisét Dr. Veres András megyés püspök Atya mutatta be. A Szentmiseáldozat bemutatásában részt vettek mindazok a lelki atyák, akik Rita és Gábor életéhez a szeretet szálaival kötődtek már hosszú évek óta. Voltak, akik csak lélekben lehettek velük, Ők imáikkal kísérték a jubiláló házaspárt életük e felejthetetlen napján.

EzüstlakodalomPüspök Atya, miután szeretettel köszöntötte Ritát és Gábort, szentbeszédében beszélt a keresztény házasság mibenlétéről és méltóságáról. Elmondta, hogy a keresztény házasság szövetségkötés egymással az Úrban. Az egymással való szövetségkötés azt jelenti, hogy meg van az egymás iránti bizalom, s van egy közös cél. A szövetség az Úrban, pedig egy nagyfokú alázatot hordoz magában. Isten nélkül a legnemesebb célt sem tudnák a házaspárok megvalósítani. Szükségük van a közös hitre. A hit az, ami egész valónkat, gondolkodásunkat, érzéseinket, életvitelünket meghatározza.

Rita és Gábor közös hittancsoport révén ismerték meg egymást, ahol mindketten Istent keresték. De jó lenne, ha ma is minden fiatal az Úrtól várna segítséget. Minden fiatalnak az Úrban kellene keresnie élete párját fogalmazott Püspök Atya. Akik Istenben bíznak, a megpróbáltatásokon is sikeresen túl tudnak lenni. A hit a szikla alapja a szeretetnek is. A szeretet tudatosan kerüli a rosszat és keresi a jót. Az az ember ékeskedik ezekkel a jellemvonásokkal, aki Istenben hisz, Istenben bízik.  Ő képes arra, hogy szeretettel ajándékozza meg azt, akit Isten neki szánt.  Ma legtöbbször a szikla alap, a Jézusba való hit és a szeretet hiányzik. Istennel mindenre képesek vagyunk, Ő ültette a vágyat a szívünkbe a szeretet iránt, hallhattuk püspök atyától.

EzüstlakodalomA szentmise egyetemes könyörgési részében Rita és Gábor legfiatalabb gyermeke Eszter kérte a jó Isten áldását a Szent Atyára, Püspök Atyára, a lelkipásztorokra, szüleire, minden keresztény családra, a házasságra készülő fiatalokra, rokonokra, ismerősökre, elhunyt családtagjaikra.

Rita és Gábor a hálaadó szentmise keretében megerősítették a 25 évvel ezelőtt egymásnak tett ígéretüket, majd a következő imával adtak hálát egymásért, közös életükért:
„Jézusom, ezen szent órában köszönöm neked férjemet, (feleségemet) Köszönöm munkáját, könnyét mosolyát, köszönöm Neked minden értem hozott áldozatát. Köszönöm neked, az éveket, amiket együtt tölthettünk, köszönöm a gondokat, amiket egymással megoldhattunk Köszönöm Neked, hogy Ő az enyém, köszönöm, hogy nem vesztettem el szeretetét, s mert mindezt köszönöm, eskümet megújítom. Esküszöm, hogy el nem hagyom mindörökre, Isten engem úgy segéljen Ámen.” 

20140712_ezustlakodalom_00003Ritával és Gáborral gyermekeik, szüleik, testvéreik, rokonok, barátok, ismerősök, különböző imacsoportok tagjai – több mint százan – imádkoztak együtt hálatelt szívvel. A hálaadásra egybegyűltek között ott voltunk mi cursillisták is, templomunk, a Batthyány templom cursillistái, a Fatimai Szűzanya nevét viselő cursillos csoport és a Szent Filoména ifjúsági cursillos csoport tagjai.   Örömmel a szívünkben vettünk részt ezen a szép ünnepen Ritával és Gáborral, akik cursillista testvéreink, cursillos csoportunknak a tagjai.

A hálaadó szentmise után a Szent Erzsébet templom patinás ebédlőjében agapén vettünk részt. A vendégsereg gratulációi, jókívánságai után Ritának és Gábornak a Batthyány templom rózsafüzér társulata részéről a közösség vezetője Feiszt Györgyné Ady Endre: Lakodalmi köszöntő a távolból című versével gratulált. Cursillista csoportunk részéről Kempis Tamás egyházi író, teológus szavaival köszöntöttem jubiláns cursillista testvéreinket:
„Aki szeret, röpül, fut, örvend, szabad és semmi sem ejti rabul. Mindent odaad, hogy mindent megnyerjen (…) A szeretet gyakran nem ismer mértéket, hanem mértéktelenül tékozolja önmagát. A szeretet nem érez terhet, nem veszi számba a munkát, többre igyekszik, mint amire ereje futja, lehetetlent nem ismer, mert azt hiszi, mindenre képes és minden szabad neki.”

EzüstlakodalomJókívánságaink mellett köszönetet mondtunk jubiláns cursillista testvéreinknek azért, hogy velük lehettünk életük e meghatározó, felejthetetlen, örömteli, szép eseményén, amikor hálát adtak a Mennyei Atyának az egymással eltöltött évtizedeikért, gyermekeikért, szép családi életükért. Azt kívántuk nekik, hogy a szeretet, amely átjárta eddigi életüket, tegye őket az elkövetkezendő évtizedek alatt is szabaddá, örvendeztesse meg szívüket, röpítse őket új célok felé. Azt kívántuk nekik és gyermekeiknek, hogy ajándékozza meg őket a Mennyei Atya létezésünk legnagyobb ajándékával: a szeretni és szeretve lenni boldogságával!

A jó Isten áldását kértük további életútjukra!

Szöveg: Molnár Lászlóné – Fatimai Szűz Anya cursillos csoport
Fotók: Soproni Mónika -Szent Filoména cursillos csoport