Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Nagyszülők búcsúja Celldömölkön

Nagyszülők búcsúja2014. július 26-án, Szent Anna és Szent Joachim ünnepnapján tartották a nagyszülők búcsúját a celldömölki Nagyboldogasszony Kegytemplomban.

„Szent Anna az Úr Jézus nagyanyja közbenjárásoddal légy támaszunk és az itt egybegyűlt nyájért kérleld Krisztust.”

A program délután fél 5-kor rózsafüzér imádsággal kezdődött, majd 5 órától a Szent Mónika közösség tartotta imaóráját. A hat órakor kezdődő szentmisét Nagy Tamás újmisés atya mutatta be. Prédikációjában elmondta: Jézus nagyszülei Szent Anna és Szent Joachim, akik nevének jelentése kegyelemmel áldott és Isten megvigasztal, sokáig éltek gyermek nélkül. Vagyonukat három részre osztották: egy részt maguknak tartottak meg, a másik részt a templomnak és a papoknak adták, a harmadik részt pedig szétosztották a szegények között, amikor különös álmot láttak, melyben Isten angyala szólt hozzájuk, hogy Anna gyermeket fogan, aki a Szent Lélekkel lesz eltelve és akit Máriának kell nevezniük. Nagyszülők búcsúja

Tamás atya prédikációjában felhívta a figyelmet a család szerepére. Elmondta, hogy Jézus is családba született hasonlóan az emberekhez, és azáltal, hogy tanítványai személyében új családot „alapított” még nem tagadta meg vérszerinti rokonait, sokkal inkább azt szerette volna vele jelképezni, hogy Isten családjának mindenki feltétel nélkül tagja lehet.

A szentmisében Szent Anna és Joachim közbenjárásáért imádkoztunk, utána pedig Kovács Ferenc és Nagy Tamás atya, illetve Bihal Zoltán diakónus bocsátották útra áldásukkal a nagyszülőket és családjukat.

Szöveg: Nagy Ivett