Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Egyházmegyei Családtábor - 4. nap

Egyházmegyei Családtábor. 4. napSok élmény, izgalmas napok. Újabb beszámoló az Egyházmegyei Családtáborról. 4. nap. 

2014. augusztus 8-án, már a tábor negyedik napja köszöntött ránk. Reggel 7 órakor a zsolozsma szavaival dicsértük Istent az új nap adta lehetőségért. Ez a nap azért is különleges volt több napos együttlétünkben, mert a megyésfőpásztor meglátogatta a tábort. 9 órakor ismét szentmisén vettünk részt, amelyet Dr. Veres András püspök atya mutatott be, vele együtt misézett Bodorkós Imre családreferens atya is.

Egyházmegyei Családtábor. 4. napPüspök atya prédikációjában Szent Domonkos személyét állította elénk, aki az imaélet alakításában és az ebből fakadó tanúságtételben példaképünk. Az ő korában is sok problémával küzdött az Egyház, napjainkban sem könnyű kereszténynek lenni – ez az ő kora s a mi korunk közötti párhuzam. Annak idején ő is megtette amit kért tőle az Isten, tőlünk is azt kéri – ha nem is ideális a minket körülvevő környezet, akkor is elkötelezetten Krisztus útján kell járnunk – ez is kifejezeheti az ő példájára való odafigyelésünket.

Egyházmegyei Családtábor. 4. napA szentmise után püspök atya előadást tartott A családegyház küldetése a társadalomban címmel. Rámutatott arra, hogy azt tudjuk továbbadni az evangelizációban, amit megismertünk és befogadtunk. Bátorította a hallgatókat, hogy ne féljünk az ellenséges, rossz-szándékú környezettől. Sokan nem fogadják szívesen a tanúságtételünket, talán kigúnyolnak érte; legyünk tudatában annak, hogy ha családjaink és egyházi közösségeink Krisztus nyomában járnak, akkor a jónak, az örök értékeknek megélői és hirdetői lesznek. Az előadást lelkes, a jószándékú kritikát sem nélkülöző beszélgetés követte: záporoztak a kérdések, vélemények, sok jelenlévő kifejezte szándékát, hogy kész tenni azért saját környezetében, hogy jel-szerepét megélhesse családjában és plébániáján. András püspök atya bejelentette, hogy 2017-re egyházmegyei szinódust hív össze, bátorította a jelenlévőket, a több éves előkészület során vegyék ki részüket a feladatokból.

Egyházmegyei Családtábor. 4. napDélután – az eddig nélkülözött strandolásé volt a főszerep. A Balatonon fürdőzők is észrevették, hogy lelkes, összetartó vidám társaság nagyraértékeli a nyár örömeit, de ennél is fontosabbnak tartva, hogy a felszabadult, őszinte öröm, az összetartozás tudata is kifejeződjék viselkedésünkön. Talán nem is gondoltak arra, hogy ezek a jellmezők honnan, pontosabban Kitől származnak...

Egyházmegyei Családtábor. 4. napEste fergeteges hangulatú program vette kezdetét. A jól ismert televíziós játék sikeres elemeit felhasználva Nagy Gábor családreferens és csapata szervezésében az Egyházmegye, szeretlek! című vetélkedő tette tartalmassá az estét. Az esti ima szavai a nap végén magától értetődően a hálát fejezték ki a Mindenható felé.

Szöveg: Marx Tamás – Fotó: Pászner Gábor és Gellért