Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Egyházmegyei Családtábor - 5. nap

Egyházmegyei Családtábor - 5. napElérkezett az utolsó nap is az Egyházmegyei Családtáborban. Az utolsó beszámolót közöljük.

2014. augusztus 9-én
reggel 7 órakor utoljára gyűltek össze a IV. Egyházmegyei Családtábor résztvevői, hogy Szent Terézia Benedikta nővér ünnepén a reggeli dicséretet imádkozzák. Gyorsan elrepültek a tábor napjai. Sok új barátság létesült személyek és családok között, sokan gazdagodtak lelkiekben az elmúlt napokban.

Egyházmegyei Családtábor - 5. nap9 órára megérkezett Kiss László pákai esperesplébános úr, aki a családok helyzetéről, a családok és az egyház kapcsolatáról szólt úgy, ahogy ezt egy lelkipásztor látja. Előadásában a tőle megszokott stílusban, lelkesen szólt arról, hogy milyen fontos tényező egy hívő család életében a plébánia és az egész egyházhoz való tartozás tudatának ápolása elmélyítése. Kérte a jelenlévőket, hogy tegyenek meg mindent, hogy minél több család számára legyen fontos a szentmise, a szentségekhez járulás, a szentírás-olvasás, az őszinte vallásgyakorlat. A szolgálatvállalás, gyerekek esetében különösen a ministrálás fontosságáról is megfogalmazta László atya a gondolatait. Rámutatott arra, hogy mennyire nehéz, de mennyire szép is a következő nemzedéket abban is szolgálni, hogy a hit ajándékát tudja hordozni. Sok mai -magát hívőnek valló, sokszor plébániai tisztséget vállaló - hívő panaszkodik, hogy ő még megkapta a lehetőséget szüleitől-nagyszüleitől, ő már azonban nem tudott a hit "továbbadása" szolgálatának megfelelni. Élő kapcsolat Istennel, Egyházzal, családtagokkal, házastársunkkal - egyik erősíti és megszenteli a másikat.

Egyházmegyei Családtábor - 5. napAz esperes úr végül nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy a szülőknek, családtagoknak különösen is kell imádkozni, hogy a saját fiaik közül is hívjon az Úr papokat szolgálatára. Ne általánosságban könyörögjünk és akarjunk tenni a hivatásokért, hanem ezt vonatkoztassuk saját családunkra is. 

11 órakor hálaadó misét mutatott be Harangozó Vilmos esperes, Egyházmegyei Családtábor - 5. napapátplébános úr, Horváth József pápai prelátus, egyházmegyénk korábbi családreferense, és Imre atya. Vilmos atya a szentmise bevezetőjében szólt arról is, hogy az I. világháború emlékhelyeit kereste fel a múlt héten, megosztotta velünk ott szerzett tapasztalatait. József atya szentbeszédében főként a gyermekekhez szólt. Közvetlen szavai rámutattak a Krisztus-követés szépségére, az evangéliumból fakadó örömteli tanúságtétel értékére. Tanító szavaiban József atya az előző táborok emlékét is felidézte a résztvevők előtt. A szentmise záróáldása előtt egy szép Balassi vers szavait énekelve dicsérték a táborozók a házasságot és a családot ajándékozó Istent, könyörögtek a házasságban és a családban fellelhető isteni ajándékok megtapasztalásáért.

Egyházmegyei Családtábor - 5. napA szentmise után köszönetet mondtunk a családbizottság házaspárjainak a sok-sok munkáért, szervezésért, áldozatvállalásért. Ebéd után búcsút vettünk egymástól, hazatértünk, de várjuk, hogy mikor és hol lesz a következő, immár V. Egyházmegyei Családtábor. 

Szöveg: Marx János – Fotó: Pászner Gábor, Pászner Gellért.