Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Hubertus mise az Őrségben

Hubertus mise az Őrségben2014. augusztus 16-án volt az Őrségi Vadásznap Őriszentpéteren, melyet az Őrségi, a Széchenyi Zsigmond Vadásztársaságok és a Vadása Vadgazdálkodási Egyesület rendezett meg.

½ 9-kor kezdődött a Nemzetközi Vadpörkölt főzőverseny, ½ 11-kor a vadászhimnusszal vette kezdetét a megnyitó ünnepség. Ez alkalommal ünnepelte az Őrségi Vadásztársaság megalakulásának 50. évfordulóját. Ennek keretében a még élő alapító tagoknak, valamint Györke Roland az Őrségi Vadásztársaság vadászmesterének és Nagy László elnöknek adták át a kitüntetéseket. A kitüntetéseket átadta Gagyi István, a Vas megyei Vadászkamara elnöke.

Hubertus mise az Őrségben11 órakor kezdődött az Hubertus mise, melyben megemlékeztek a Vadásztársaságok elhunyt tagjairól. Varga Ottó esperes-plébánossal együtt koncelebrált Deján Horváth Marokréti plébános (Szlovénia), aki szlovén nyelven olvasta a szentleckét és szlovénul is prédikált. A misén szlovén vadászok kürtjátékukkal működtek közre.

Hubertus mise az ŐrségbenVarga Ottó esperes-plébános idézte a Marosvásárhelyen 1925-ben kiadott Vadászújság egyik cikkét, amely ma is megszívlelendő: „Ma nyereség helyett anyagi áldozatok árán is a legönzetlenebb célkitűzéssel kell küzdeni a vadásznak, hogy úri szenvedélye ne letarolt pusztaságot, hanem élettől eleven vadban gazdag erdőt–mezőt hagyjon örökbe a nyomába lépő nimródoknak”.

Hubertus mise az ŐrségbenÖrvendetes, hogy ilyen szép számmal vesznek részt hívők és nem hívők a Hubertus misén. Aki a természetet szereti, az erdőt járja, hasonló mintha templomba járna, hisz ha közelebb vagyunk a természethez, Istenhez is közelebb kerülünk.

Szöveg: Fehér Józsefné