Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szentmise a csipkereki hegyen

Szentmise a csipkereki hegyenA csipkereki hívek az elmúlt két században két kőkeresztet is állítottak a hegy egy-egy dűlőjében. A felső-hegyi keresztnél 2014. augusztus 17-én tartottak szentmisét.

Amikor őseink ezeket a kereszteket felállították, részben azért tették, hogy emlékeztessék az előtte elhaladókat a megfeszített Krisztusra és saját magunk megváltott létére, részben pedig azért, hogy az Úristen oltalmát kérjék terméseikre. Ezeken az ősi kereszteken is láthatóan fogott az idő vasfoga az elmúlt évtizedekben. Ezért a helyiek úgy gondolták, renováltatják a kereszteket, hogy továbbra is oltalmazzák az elemi csapásoktól a gazdák gyümölcsöseit, földjeit, szőlőit.

Szentmise a csipkereki hegyenA felső-hegyi kereszt felújítására és megáldására a tavalyi évben került sor.
Az Önkormányzat és az Egyházközség közös összefogásával, valamint jó szándékú emberek önkéntes segítségével a nyár közepére a hegy középső dűlőjében álló kereszt renoválása és környezetének rendbe tétele is befejeződött.

Szentmise a csipkereki hegyenAugusztus 17-én itt tartottuk a szentmisét, amelynek végén Déri Péter plébános megáldotta a felújított keresztet, amelyet – a belevésett évszámok tanúsága szerint – 1819-ban állítottak. Különlegessége ennek a kőkeresztnek, hogy a megfeszített Krisztus lábainál ott látható a fájdalmas Szűzanya, amint a tőr átjárja szívét. Ez a csodálatos dombormű  elődeink példaértékű Mária-tiszteletéről és égi édesanyánk pártfogásába vetett hitéről tesz tanúbizonyságot.

Közös ünneplésünkön szép számmal vettünk részt, falubeliek és a településről elszármazottak egyaránt kilátogattak a hegyre.  Ki gyalogosan, ki autóval érkezett. Az Önkormányzat gondoskodott az idősek kiszállításáról is. Ezt a település újonnan vásárolt kisbuszával valósították meg, amelynek megáldására szintén a szentmise végén került sor.

Szentmise a csipkereki hegyenA szentmise után a pincék hűs árnyékában a helyi gazdák és gazdaasszonyok szíves vendégszeretetét élvezhették a hegyre érkezett hívek.  Bőséges lakoma és keresztény jókedv jutott osztályrészül mindannyiunknak. A szép időjárás a Teremtő Isten külön ajándéka volt számunkra e napon.

Akiknek az útja a megújult kereszt előtt elvezet majd, azok talán jobban meg fogják érteni a kereszt üzenetét: Mária nekünk is példát mutat. Mi sem tehetünk másképp: Krisztusra szegezett tekintettel kell megélnünk minden élethelyzetet. Életünk történései, a mindennapok tapasztalata Krisztusban nyernek értelmet és értéket. Hogyha Jézussal együtt cselekszünk, ha érte viseljük el saját keresztjeink terheit, akkor mindezek más színezetet nyernek. Sokkal értékesebbé lesznek és nem csak a földi életben kísérnek el, hanem ez által érdemeket szerzünk az örök életre.

Egyben arra is hív mindenkit, hogy kérjük a Szűzanya segítségét, hogy az ő közbenjáró imájában bizakodva erőt nyerjünk keresztény életünkben. Hív, hogy életünkkel mi is tegyünk tanúságot, hogy a mi utódaink is megérezzék Isten irgalmas szeretetét és gondoskodását, átvegyék, megértsék és megőrizzék azt a lelkületet, amelyre őseink adtak példát nekünk.

Szöveg és fotó: Nagyné Guzmics Mónika