Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ünnepi szentmise Pusztacsatáron

Ünnepi szentmise PusztacsatáronA Szűzanyát köszöntötték a hívek 2014. augusztus 17-én Pusztacsatáron.

Az egykor elnéptelenedett zalai település – Pusztacsatár -ismét éneklő és imádkozó emberek százaival telt meg köszöntve a mennybe felvett Szűzanyát. Az ünnepi szentmisére a környékbeli falvakon túl Zalaegerszegről, Szombathelyről, sőt voltak, akik Budapestről érkeztek. Keresztekkel, zászlókkal gyalogosan, vagy autókkal és buszokkal érkeztek a hívek.

Ünnepi szentmise PusztacsatáronAz esős időszakot követően a május elsejei zarándoklathoz hasonlóan most is verőfényes napsütés, lágy szellő, csörgedező patak és üdezöld táj fogadta a zarándokokat.

Mikolás Attila helyi plébános tartotta a szentmisét és mondta az ünnepi szentbeszédet. Beszéde elején örömét fejezte ki annak, hogy jó látni, amint az emberek most nem kiránduló turistaként, hanem imádkozó zarándokként vannak jelen a szentmisén. Az evangéliumban szereplő asszonnyal mi is arra kérjük Jézust, hogy hallgassa meg imáinkat, kéréseinket. Mindebben az a bizalom segít bennünket, hogy Mária együtt könyörög velünk és értünk.

Ünnepi szentmise PusztacsatáronA szentmise után, azon az útvonalon tartottuk máriás körmenetünket, amelyet minden hónap 13-án az engesztelő hívek járnak be. Jó volt megtapasztalni, hogy olyan szép számmal kapcsolódtak be a hívek az énekes körmenetbe, hogy mire mindenki elindulhatott, a menet eleje szinte visszaért a szabadtéri oltárhoz.

A legközelebbi ünnepi szentmise Kisboldogasszony ünnepéhez kapcsolódva lesz szeptember 7-én, vasárnap délelőtt 11 órakor. 

Szöveg: Molnár János