Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ünnepi gondolatok Szent István király napján

Szent István király ünnepeNincs más út, csak az Isten útja...

Bizonyára ismerősen cseng ez a mondat azok számára, akik csak legalább egyszer is hallgatták az István a király című rockoperát. 

Jézus egyik sokak által ismert példabeszédében arról tanít, hogy házat, egyéni- és közösségi életet egyaránt sziklára kell építeni, mert csak az biztosít olyan szilárd alapot, amely képes ellenállni a pusztító erők ostromának. Márpedig ezen erők jelenlétével egész életünk folyamán számolni kell. Jézus a példabeszédben nem hagy kétséget afelől, hogy Isten és az ő törvényei alkotják azt a sziklaalapot, amelyre biztonsággal lehet és érdemes építeni. Ez a sziklaalap viszont ma sokak életéből hiányzik. Ebből fakadnak egyéni- és közösségi életünk problémái. 

Ezért örültünk – s bizonyára így voltak ezzel sokan mások is –, amikor az új alkotmányunkba bekerült az Istenre, mint minden érték forrására való hivatkozás. Ez valójában azokat sem zavarhatná, akik ezt nem így hiszik, hiszen a természetes erkölcsi törvények, amelyek a teremtő Isten törvényei, nem attól léteznek, hogy az ember elfogadja-e Istentől való eredetüket vagy sem. Ezek puszta léte kétségbe vonhatatlan. Éppen ezért ezekről nem szabad sem tudatosan, sem tudatlanul elfeledkezni. 

Ennek ellenére vannak sokan, akik nem akarnak tudomást venni a természetes erkölcsi törvények létezéséről, és ezek nélkül rendezik be az életüket. Úgy gondolják, hogy ezek nélkül is tudnak élni, sőt boldogabban, mint azok, akik e törvényekre építik az életüket. Ezért ők nem vesznek tudomást az élet szentségéről; a házasságot nem egy férfi és egy nő szeretetközösségének tartják; saját érdekeiket nem akarják alárendelni a közösség érdekeinek; önzőségükben másokat megvetnek, csak eszközül használják őket saját céljaik eléréséért. Végtelenül sorolhatnánk az Istentől és az ő törvényeitől való elfordulás fájdalmas következményeit. De ha Isten törvényei nélkül boldogan, vagy még boldogabban lehetne élni, akkor – mivel sokan elfordultak Istentől – ma csupa boldog ember élne körülöttünk. Ennek viszont éppen az ellenkezőjét látjuk a mindennapi életben. Kopp Mária kutatásai is bőségesen alátámasztják állításunkat.

Építsük hát egyéni-, családi- és társadalmi életünket Istenre és az ő törvényeire! Erre hív ma bennünket Szent István ünnepe. 

Dr. Veres András megyéspüspök