Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ezüst és gyémánt - Konkoly István nyugalmazott megyéspüspök miséje Bajánsenyén

Konkoly István BajánsenyénDr. Konkoly István nyugalmazott megyéspüspök mutatott be szentmisét Bajánsenyén 2014. augusztus 24-én.

Ismételten jeles eseményre gyűlt össze az Őrségi Katolikus Egyházközség Bajánsenyén a kis kápolnánknál. Dr. Konkoly István nyugalmazott Szombathelyi megyéspüspök gyémántmiséjére és a Bajánsenyei Kápolna szentelésének 25. évfordulójára.

A szentmise elején Anduska Jánosné Bajánsenyei Egyházközség képviselő köszöntőjében így foglalta össze a kis kápolnánk építésének történetét:

Konkoly István Bajánsenyén„ Exelenciás Püspök Atya!
Mint a Bajánsenyei Egyházközség képviselője, tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt pappá szentelésének 60. és kápolnánk felszentelésének 25. évfordulóján. E két jubileum most éppen összekapcsolódik egymással, hiszen 25 évvel ezelőtt, augusztus 20-án Püspök Atya szentelte fel újonnan épült kápolnánkat.
Reményik Sándor azt írja Templom és iskola című versében:
„Ne hagyjátok a templomot,
A templomot s az iskolát!”
Nekünk bajánsenyeieknek iskolánk volt, de katolikus templomunk nem. Akkor a mi fiatal plébánosunk egy merészet álmodott:
-    Építsünk egy kis templomot Bajánsenyén!

Miért mondom, hogy merészet? Hát azért, mert akkor még 1989-et írtunk, a rendszerváltozás előtti időket éltük, s a szükséges iratok beszerzése akkoriban egy ilyen jellegű épületre nagyon nehezen ment: csak imaház címen adták meg az engedélyt, olyan kikötésekkel, hogy külsejében nem térhet el egy átlagos lakóház megjelenésétől, aki elhalad előtte, annak még csak véletlenül se tűnjön fel, hogy itt egy új templom épül. torony építése pedig szóba sem kerülhetett.

    Ottó atya eltökéltségének, kitartásának, az itt élő emberek összefogásának és az Ön támogatásának köszönhetően az álmot tett követte, 1989. március 15-én végre megkezdhettük az alapásást.

Konkoly István BajánsenyénPlébános úr nagyon fontosnak tartotta, hogy a bajánsenyeiek magukénak érezzék ezt a kis kápolnát, így elsősorban helyi mesterek dolgoztak rajta, s a helyi népdalkört kérte fel a felszentelési szentmisén való éneklésre. Ma is szívesen emlékezünk vissza azokra a jó hangulatú próbákra, amelyeken Ottó atya és akkori kántorunk vezetésével gyakoroltuk az énekeket. Imaházunk felépítésében az egész falu lakossága szívesen segített felekezeti hovatartozás nélkül. Akkora volt a buzgóság, hogy négy hónap múlva, augusztus 20-án Püspök atya már felszentelhette az újonnan épült Isten Házát.

Azóta a hívek akaratából folyamatosan tovább szépült és gazdagodott kápolnánk:
    1997-ben festette meg Szent István megkoronázását a Munkácson élő Kopriva Attila festőművész barátunk, s az ő keze munkáját dicsérik a falon látható stáció képek is, 2000-ben pedig megalkotta a kápolna előtt álló Szent István szobrot.
    Később elkészültek az új padok, a kerítés és a kántori pulpitus.
A legnagyobb öröm számunka azonban az:
-    hogy vasárnapról-vasárnapra van szentmisénk, amelyen a hívek szép számmal részt vesznek,
-    hogy azóta sok keresztelő volt már itt,
-    hogy gyermekeink itt járulhatnak az első szentáldozáshoz,
-    hogy néhány ifjú pár itt mondta ki a boldogító igent,
-    s hogy alkalmanként koncerteknek és előadásoknak is helyt ad ez a kis kápolna.

Konkoly István BajánsenyénKülön megtiszteltetés számunka, hogy Püspök Atya e jeles évforduló alkalmával gyémántmisés áldásában részesít  bennünket. Az Ön törődését mindig is éreztük, hiszen bármikor, bármely alkalomra hívtuk - akár Kondorfára, akár Őriszentpéterre vagy Bajánsenyére - mindig eljött hozzánk, ezzel is erősítvén az Őrségben élő szórvány katolikus kis közösséget.

Tiszteletünk és hálánk jeléül kérem fogadja el tőlünk Kopriva Attila művész úr e jeles alkalomra készült festményét, amely a kápolnánkhoz tartozó haranglábat ábrázolja. Ennek a haranglábnak is külön története van. Amint azt már említettem, hogy az akkori rendszer nem engedett tornyot építeni, így Balla Gyula bácsi helybéli ácsmester – legyen áldott az emléke – vezetésével épült egy szép harangláb. Az időjárási viszontagságok következtében az évek folyamán azonban az elöregedett, tartópillérei megrokkantak. Ottó atyának  megint csak volt egy dédelgetett álma. Ugyanis az 1700-as években az őriszentpéteri templom mellett állt egy harangláb, amelynek skicce ma is ott látható a templom egyik freskóján. Ezt megmutatta Eigel Péter őriszentpéteri ácsmesternek, aki ez alapján tervrajzot készített , és segítőivel együtt kápolnánk felszentelésének 20. évfordulójára megalkotta ezt a csodálatos remekművet, melyet öt évvel ezelőtt szintln Püspök Atya  áldott meg.

Konkoly István BajánsenyénA kettős jubileum alkalmából fogadja tehát tőlünk szeretettel a haranglábról készült festményt, és egyben megköszönjük a Jó istennek, hogy az Ön püspöksége alá tartozhattunk. Kívánunk, hogy kísérje továbbra is életét az Úr Jézus Krisztus mindenható szeretete és békessége!
Dicsértessék a Jézus Krisztus!”

E jeles évfordulók alkalmából egyházközségünk szinte minden településéről szép számmal érkeztek hívek Bajánsenyére. Jó volt együtt ünnepelni.

Szöveg: Fehér Józsefné