Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Barátok Útja 2014

Barátok Útja 2014Az idén 19. alkalommal vágtak neki katolikus középiskolás fiatalok a Barátok Útja elnevezésű nyári zarándoklatnak. A Szombathelyi Egyházmegyét is érintették.

Az évente más-más tájegységen zajló eseményen az idén Berki Barbara vezetésével közel 130 fiatal vett részt Debrecentől Győrig, Szegedtől Esztergomig, Tatától Pannonhalmáig. Zalaegerszegen vettük fel zarándokkeresztjeinket, majd némi buszozás után a csödei földcsókkal kezdtük meg utunkat. Megismerkedtünk az Őrség varázslatos dombvidékével, többször érintettük a Szent Márton utat, így Szlovéniában a bakónaki tó és Kebeleszentmárton között is, közben bőrig áztunk Őrihodos előtt és pecsenyére sültünk a rédicsi aszfalton, végül a lendvai várhegy szőlői közt megbújó kápolna mellől tekinthettünk vissza a tájra, melyen egy hétig gyalogoltunk.

Barátok Útja 2014De nemcsak a napi 20-25 kilométeres túra jelentett számunkra kihívást, hanem az idei témánk is. Útra keltünk Szabó László (Húsi) piarista atya vezetésével, elhagytuk kényelmes otthonunkat, kerestük a határainkat, utunkat a boldogságunk felé. Kerestük, hogyan tudunk nevet adni önmagunknak, küzdelmeinknek, örömeinknek és fájdalmainknak. Őriszentpéteren Szent Márton útjára léptünk, akinek boldogságforrás volt, hogy meg tudta osztani a legszegényebbekkel azt, amije van. Magyarszombatfán a közösen végzett fizikai munkában és az alkotásban kerestük az örömöt, a szentgyörgyvölgyi iskola padlóján kuporogva pedig egy gyertyafényes szentmisét („Nem ítéllek el!” „Felelős vagy a tetteidért!”) ünnepelhettünk. Az utolsó nap csillagnézős éjszakájának kérdése az volt, hogyan tudunk teret adni magunkban másik embernek, hogyan tudunk teret adni az életünkben Istennek.

Barátok Útja 2014A Barátok Útjának egyik célja, hogy barátságba kerüljünk saját magunkkal, erőtlenségünkkel épp úgy, mint erényeinkkel. Ugyanakkor sok éves tapasztalatunk szerint a résztvevőket is közelebb hozza egymáshoz a zarándoklat és sok barátság vagy párkapcsolat kezdete kötődik egy-egy embert próbáló úthoz. Ami még ennél is fontosabb számunkra, hogy nagyon sok új barátra teszünk szert azon a vidéken, amerre az utunk vezet. Így az idén hálásan gondolunk vissza az őriszentpéteri plébánosra, a magyarszombatfai polgármesterre és szakácsra, a munkásokra és fazekasokra, a szentgyörgyvölgyi Barátok Útja 2014asszonyokra, a körmendi néptáncosokra és Robira, akinek még nálunk is több barátja van erre felé... Köszünjük a segítséget, köszönjük a barátságot!

Szöveg: Boros Zoltán – Fotó: Kovács Agapé