Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Térképeken a Szombathelyi Egyházmegye

Levéltári bemutató és konferenciaHiánypótló kiadványt készített a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár. Térképeken ismerhető meg az egyházmegye. A gyűjteményt 2014. augusztus 29-én mutatták be. Szakmai konferencia követte a bemutatót. 

A Szombathelyi Egyházmegyéről alapítását követően csak kevés térkép készült, hangzott el a kiadványt bemutató sajtótájékoztatón. Már rögtön az első megyéspüspök Szily János esetében gondban voltak a levéltárosok. Ő sem készítetett az egyházmegyét bemutató térképet. Pedig jó lett volna pontosan tudni, hogyan rajzolódott 1777-ben az egyházmegye határa. A vizitációs jegyzőkönyvek ugyan forrásul szolgálnak, de kornántsem adnak teljes képet. De a térkép hiánya később is gondot okozott. Mikes János kinevezése előtt szeretett volna megismerkedni az egyházmegyével. Egyik első gondolata az volt, hogy utána néz mekkora a kiterjedése a püspökségnek. De titkára csak egy vasi és egy zalai térképpel tudta kíváncsiságát kielégíteni, no és az egyházmegyéhez tartozó települések listájával... Nem is csoda, hogy Mikes püspök készítetett térképet.

Levéltári bemutató és konferenciaMayer László, a Vas Megyei Levéltár munkatársa mutatt be az érdeklődőknek a 12 térképet tartalmazó kiadványt, amit egy sikeres pályázatnak köszönhetően sikerült a levéltárnak  megvalósítania. A gyűjtemény hamarosan mappa formájában is megjelenik, így tovább is bővíthető, ha újabb térképek kerülnek kiadásra. 

A sajtótájékoztatót követően szakmai konferenciára került sor az Eölbey-házban.

Szöveg és fotó: Molnár Péter