Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Uraiújfalui iskolások Nicken

Uraiújfalusi iskolások jártak Nicken2014. október 15-én az alsó tagozattal rendelkező uraiújfalui iskola tanulói kerékpároztak el az egykori nicki katolikus iskola felújított épületéhez.

A gyerekek végigjárták a valamikori két tantermet és az igazgatói lakást. Ott tartózkodásuk során egy tanítási napot rekonstruáltak játékos formában. A történelem órán az iskola egykori tanítója Kiss Lajos mesélt arról, hogy hajdan mikén folyt az oktatás e falak között. Kézimunka órán papírból szélforgót készítettek a gyerekek, melyet az iskola régi fotói tettek látványossá. A szünet ugróiskolával, „kerékhajtással” „gumizással” telt, melyben boka, lábszár, térd magasságig jutott a két gyermek által feszesen tartott gumin az ugráló. Az énekórán gyermekdalok hangzottal fel. A testgyakorlás órán az udvaron labdáztak.

Uraiújfalusi iskolások jártak NickenFeladatlap segítségével memorizálhatták a kisiskolások, hogy a kiállításon a tárlókban, hány tintatartó, fa tolltartó, palatábla van. Nagy örömükre ki is próbálhatták, hogy milyen a palatáblára írni. A falakon lévő képekről az iskola életének régi eseményéit tudták azonosítani. Valamikor ebben az épületben működött a posta. Sorra megtekinthették az intézménytáblát, a levél átadó ablakot, a dísztávirat katalógust.

Uraiújfalusi iskolások jártak NickenA jelképes tanítási nap „ebédjét” az igazgatói lakás kemencéjében sült krumpli, kelt tészta és a helyben főzött gyógytea tette ki. A látogatás végén a régi bizonyítványok alapján a gyermekek érdemjegyeket és tanulmányi értesítőt kaptak a napról. Nagyon érdekes volt, hogy amikor a szimbolikus bizonyítványok lepecsételésére bélyegzőt kerestek szervezők, ráakadtak plébánián a 66 éve államosított Nicki Római Katholikus Elemi Népiskola bélyegzőjére.

A sok értéket őrző hajdani iskolára is érvényesek a Szentírásból Dániel próféta könyvének szavai: „Akik igazságra tanítottak sokakat, tündökölnek örökkön-örökké, miként a csillagok.”

Szöveg és fotó: Balassa Imre