Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

72 óra kompromisszum nélkül avagy "Exkluzív kalandtúra"a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében

72 óra kompromisszumok nélkül2014. október 9-12. között került megszervezésre hetedik alkalommal országos szinten a  72 óra kompromisszum nélkül című karitatív önkéntes akció.  A három történelmi egyház programja  Magyarország fiatalságát hívja közös összefogásra, hogy együtt tegyenek másokért, környezetükért.

72 óra kompromisszumok nélkülA Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház ifjúsági vezetői sok éve dolgoznak együtt azzal a céllal, hogy a különböző felekezetű fiatalok találkozhassanak és a közös tevékenység közben megismerve egymást felfedezzék azokat az értékeket, amelyet ki-ki hordoz. A 72 óra szervezését az Ökumenikus Projektiroda végzi a helyi koordinátorokkal, akik szerte az országban megyei szinten szervezik a programot. A program keretében országszerte fiatalok csoportjai 72 órán, azaz három napon keresztül folytatnak szociális, karitatív, ökológiai vagy fejlesztő, építő tevékenységeket változatos helyszíneken, a legkülönbözőbb módokon segítve a rászoruló embereken és környezetükön.

72 óra kompromisszumok nélkülProgramunk elsődleges célja, hogy a fiatalok közhasznú tevékenységének széleskörű nyilvánosságot biztosítson, láthatóvá tegye az ifjúsági közösségekben folyó önkéntes munkát, növelje annak elismertségét és népszerűségét, valamint rámutasson, mire képesek a fiatalok, ha összefognak. A 72 óra célja felhívni a társadalom figyelmét a fiatalok erejére, elkötelezettségére, lelkesedésére, segítőkészségére és hogy a résztvevő fiatalok megtapasztalják, hogy együtt nagy dolgokra képesek, és hogy segíteni másoknak szabadon, nagyszerű érzés, és nagy ajándék.

72 óra kompromisszumok nélkülAz esemény idei fővédnöke Szabó Balázs énekes, dalszerző, a Szabó Balázs Bandája zenekar alapítója, aki korábban maga is végzett karitatív munkát, amikor többedmagával rendszeresen játszott bábelőadást a kecskeméti kórházban hosszú ideig tartózkodó gyerekeknek. "Azt hiszem, nagyon sokat tanulhatunk a világról, magunkról, amikor önös érdekek nélkül tudunk adni, s talán nem is sejtjük, hogy valójában mit kapunk közben - legfőképp ezért is megtiszteltetés a kezdeményezés részesének lenni." - mondta a fővédnök. „A saját környezetünket és embertársaink életét jobbá tenni nemes dolog, olyan cél, ami miatt érdemes korábban felkelni és tovább fennmaradni. Remélem, a résztvevők megtapasztalják, hogy milyen érzés kétkezi munkával segíteni. Nem csak beszélni róla, hanem odamenni, lehajolni, felvenni, tehát megcsinálni és látni az eredményét.” – tette hozzá.

72 óra kompromisszumok nélkülA Szombathelyi Egyházmegye fiatalsága – ahogy a korábbi években mindig – idén is nagy lelkesedéssel és tenni akarással kapcsolódott be a programba. Szombathelyen, Zalaegerszegen és környező településeiken 15 projekt valósult meg mintegy 400 fiatal részvételével.

 

72 óra kompromisszumok nélkülVoltak, akik karitatív területek tevékenykedtek: fiatalok egy csoportja a szombathelyi Papi Otthonban látogatta végig az idős plébánosokat, majd ezután a Hangfoglalók Gitárklub aktivistái muzsikáltak az atyák vacsorája előtt.

72 óra kompromisszumok nélkül Jáki fiatalok süteményt sütöttek, közösen csomagolták, majd elvitték a község nagycsaládosaihoz, idős lakóihoz, valamint a templomkertet tették rendbe. Megint egy másik fiatalokból álló csapat a rumi gyermekotthonba látogatott el, hogy egy felejthetetlen délutánt töltsön el a lakásotthonos gyermekek között, velük játsszon, nekik ajándékozza idejét és önmagát.

72 óra kompromisszumok nélkülSokan vettek részt környezetszépítő tevékenységekben: Kőszegen két csapat is serénykedett: a helyi cserkészek a Hunyadi parkot takarították, sövényt nyírtak, szemetet szedtek, padokat csiszoltak és festettek, az evangélikus iskola tanulói pedig az iskola mögött elhelyezkedő társasház udvarának rendezését, illetve az evangélikus templomkertben a lehullott lomb eltakarítását kapták feladatul. Volt szemétszedés Szentpéterfán is, ahol a plébánia fiataljai a faluba vezető utakat tisztítottak meg a szeméttől, valamint cserepet raktak. A Brenner János Kollégium lelkes csapata is bekapcsolódott a programba Szombathelyen: a város egyik legforgalmasabb részén, a Hollán Ernő utcától a buszpályaudvarig tartó útszakaszon a járda mellett húzódó sövény és zöldterület rendbetételére vállalkoztak.

72 óra kompromisszumok nélkülMeszlenben, Nemescsóban és Bobán evangélikus fiatalok szorgoskodtak a parókiákon: kerítést, kaput és templomablakot festettek. Zalaegerszeg-Botfán a Hűvös kastély kertjében a Mindszenty Gimnázium diákjai serénykedtek: virágot ültettek, balkonládákat és kerítést festettek, tanösvényt készítettek elő. A Hűvös kastély legújabb fotókiállításának előkészítésében is részt vettek diákok. A tárlat 8 természetfotós alkotásain keresztül mutatja be Zala megye természeti értékeit. Botfa mellett Csatárban, Alsópáhokon és Nagykanizsán is bekapcsolódtak az önkéntes programba fiatalok.

A beszámolót összeállította: Pados Katalin