Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

" Vadócba rózsát oltok, hogy szebb legyen a föld "- KÉSZ előadás Körmenden

KÉSZ előadás KörmendenIgazán szívmelengető előadásnak lehettek szem-és fültanúi azok, akik október 21-én részt vettek a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) körmendi csoportjának legutóbbi rendezvényén.

A meghívott vendég ezúttal Török Máté, a verseket megzenésítő Misztrál együttes vezetője volt, aki a megszokott előadás-formától eltérően jóval kevesebb beszéddel, de annál több és szebb, klasszikus gitárral kísért dallal hatott a megjelentek lelkére.

KÉSZ előadás KörmendenAz 1997-ben alakult formáció, amely több díjat tudhat maga mögött, nem játszik egyházi zenét, viszont törekszik arra, hogy megmutassa a muzsika szakralitását. Török Máté úgy fogalmazott: „Hivatásunk célja nem a nagyszínpadon történő fellépés, és nem is a telt házas koncert. Hiszem, hogy ha valaki elolvas egy általunk előadott verset, és az megragadja a szívét, akkor már megérte, hogy létrejött a zenekar.”

KÉSZ előadás KörmendenA fiatal zenész repertoárjában olyan nagy költők kaptak helyet, mint Radnóti, Babits, Balassi, vagy József Attila, de a szíveket megérintő költemények mellett vidámabb, könnyedebb poémák is akadtak. Az összejövetelen a tehetséges muzsikus szülei is jelen voltak. Az előadó - kedves gesztusként - az utolsó verset (A királyfi három bánata) édesanyjának ajánlotta.

Mécs László egyik legismertebb versének refrénje - „Vadócba rózsát oltok, hogy szebb legyen a föld”- egybeolvad a Misztrál együttes tevékenységével: zenéjükkel - immár tizenhét éve - ők is szebbé, jobbá teszik a világot.

Szöveg: Vilics Eszter – Fotó: Bedőcs Gyula