Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Felavatták Hegyfalun Rozman József emléktábláját.


Rozman József atya emléktáblája HegyfalunA Szombathelyi Egyházmegye által is támogatott Leader – pályázattal tavaly felújított hegyfalui plébánia falán márványtáblát helyeztek el 2014. november 9-én Dr. Rozman József esperes, író, költő, esztéta születésének 130-adik évfordulójának tiszteletére.


Rozman József atya emléktáblája HegyfalunA Művelődési ház és Könyvtár által összeállított műsort követően Dóka Ferenc, a település plébánosa szentelte fel az emléktáblát,  amit    a helyi  és vasegerszegi egyházközségi vezetők koszorúztak meg.

Dr. Rozman József 1884. november 8-án született a Sopron vármegyei Górban. Hittudományi tanulmányait az insbrucki egyetemen végezte. 1907. június 27-én szentelték pappá. Püspöki szertartó és levéltáros 1907-től 1909-ig, szentszéki  és püspöki jegyző 1909-től 1912-ig, majd 1912 augusztusától 1915. október végéig Pápocon volt plébános. 1915. november 1-én lett Hegyfalu plébánosa, egészen 1966. május elsején bekövetkezett haláláig.

Kánonjogi doktorátusát a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen szerezte 1927. máj. 21-én. 1928. jan. 1-től a sárvári felső esperesi kerület tanfelügyelője is volt. 1931. jan. 15-én a Katolikus Írók és Hírlapírók Országos Pázmány Egyesülete tagjai sorába választotta.

Már innsbrucki teológusként is írt különböző lapokba, folyóiratokba. A „Szombathelyi Újságban” 21 novellája jelent meg. A „Vasi költők antológiájában” a „Tavaszi könyvben” szintén több könyvét adták ki.  A Katolikus Szemle 1921. évi januári, júniusi és júliusi számaiban jelentek meg versei. 1925-ben lett a Nemzeti Újság munkatársa, ahol 14 versét és 14 novelláját tette közzé. Versei közül a „Magyarok imáját” Pikéthy Tibor meg is zenésítette. Jelentek meg versei és novellái a Vasvármegyében, a Vasvármegye Naptárban, a Jézus Szíve Naptárban.

Számos aktuális kérdéssel foglalkozó cikkét közölte a Szombathelyi Újság. Kiválóan beszélt németül. Lefordította Meschler jezsuita atya „Nagyasszonyunk virágos kertje” című munkáját, ami Szombathelyen jelent meg, 1924-ben. Jelentősebb művei a megjelenés sorrendjében:

-          Szeressétek egymást, emberek!” Elbeszélések. Megjelent Bp.: 1928. „A magyar nép könyvtára” sorozat. 19. köteteként.

-          Iván tragédiája. Elbeszélések az életből. Megjelent 1929-ben a „A magyar nép könyvtára” sorozat 20. köteteként.

-          Boldogok a békességesek. Novellák. Szombathely, 1936.

-          Keresztes hősök. Költemények. Szombathely, 1936.

Dr. Rozman József több mint ötven esztendeig volt Hegyfalu plébánosa. Versei, novellái, elbeszélései hűbben tükrözik a falusi élet mindennapjait, mint bármely néprajzkutatóé. Írásai messze állnak a modernizmustól, hiszen akikhez szólni akar, akiket tanítani akar, azok az egyszerű emberek, akiknek meg kell tudniuk érteni a művekben rejlő tanácsokat, bölcsességeket.  Ugyanakkor képes kifejezetten intellektuális, a világot látott, azt értő, művelt ember gondolkodását bemutatni egy vasi kis falu magányából. Vallásos versei inkább szentének szövegek, imádságok, melyek mindig a közösséghez szólnak.

Ének a lelkemből

Az én dalom – nem világi nóta!

Nem örülök a víg muzsikának!

A dalaim: méla templomokban

Fel-felbúgó orgona-sirámok.

 

A  virágom – nem a piros rózsa!

Tiltott, piros örömre nem vágyom.

Sohsem nyíló  komoly rozmaringszál.

S fehér rózsa a kedves virágom.

 

Az én ruhám – nem világi köntös!

A világtól semmi jót nem várok;

S rossz szemével nehogy megigézzen:

Mindig gyászban, feketében járok.