Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szent Márton nemzetközi kórustalálkozó


Nemzetközi Kórustalálkozó2014. november 15-én a Zenebarátok Szombathelyi Kórusegyesületének Szent Márton Kórusa 15. alkalommal szervezett nemzetközi kórustalálkozót. A Szent Márton-rendezvénysorozat részét képezte ez a program, melyet a szombathelyi Szent Márton templomban tartottak.A rendezvény fővédnöke Dr. Veres András megyéspüspök volt.


Nemzetközi KórustalálkozóDr. Takátsné Dr. Tenki Mária védnök, a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke köszöntőjében kiemelte a segítő Szent Márton alakját. Megnyitójában Szommer Ildikó, a Szent Márton Programiroda programvezetője a 2016-os jubileumi évről beszélt. Fontos állomása volt ez a program a szent születésének 1700. évfordulójára való felkészülésnek.

A koncert első fellépője a tatai Szent Márton Kamarakórus volt. A Varga Istvánné által vezetett kórus 2008-ban „Tata városáért” kitüntetésben részesült. Az Istent dicsőítő énekeket Roszman Éva kísérte orgonán.

A nemzetközi kórustalálkozó külföldi fellépője a Hajdinai Plébánia Szent Márton Egyházi Énekkara volt. A szlovén kórust Danilo Jeza vezette. Egyházi műveiket anyanyelvükön adták elő. A kart a templom plébánosa is elkísérte.

Budapestről érkezett a Szent Márton Kamarakórus. A fiatal férfiakból álló kamarakórust megalakulásától, 1999-től kezdve Dr. Áment Lukács bencés atya, a pannonhalmi bazilika regens chorija vezeti. Gregorián és polifon egyházi kórusműveket szólaltattak meg.

Nemzetközi KórustalálkozóAz est házigazdái léptek utolsóként színpadra. Megbízott karnagyuk, Király Katalin vezényelte a 2013. őszén 30. születésnapját ünneplő kórust. Repertoárjukon Szent Márton-énekek mellett Palestrinától Szokolay Sándorig egyházi művek szerepeltek.

A tatai és a szombathelyi kórus közös művek dalolásával zárta a szép estet.

Az éneklés után a köszöneté volt a főszerep: Tóth Tiborné egyesületi elnök megköszönte a fellépők időt és fáradtságot nem kímélő felkészülését. Horváth Imre karnaggyal jubileumi emléklapokat osztottak ki a kórustagoknak.

A zárszót Schauermann János atya, a Szent Márton Plébánia plébánosa mondta. A baráti beszélgetés fehér asztal mellett folytatódott.3

Szöveg: Molnárné Magyar Gabriella- Fotó: Kiss Nóra