Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Felújították a bögötei templomot


bögötei templomVeres András megyéspüspök december 20-án áldja meg a felújított bögötei templomot. Kívül-belül megújult az épület. 


bögötei templomA Bögötéről szóló történelmi feljegyzések szerint a falunak már a 17. században volt temploma. A különböző korok főpapi vizitációi is sok értékes adattal szolgálnak a templomról. A jelenlegi templomot 1756-57-ben építette felsőbüki Czompó János, a falu földesura. A templomról a következőket jegyzi fel a krónikás: „a falu közepétől távolabb fekszik egy domboldalon, érvényesen keletre néz, bolthajtásos és zsindellyel fedett. Nyolc öl (15-16 méter) magas tornya van, kő kórusa, kriptája a díszes szentély alatt. El van látva a szükséges felszerelésekkel. Keresztelő Szent János tiszteletére szentelték.”

         bögötei templomA templomot az utóbbi évtizedekben többször felújították: 1970-ben külső felújítást kapott, 1975-ben új liturgikus tere lett, 1977-ben a templombelső újult meg. 2000-ben is megújult a templom, főként Móricz Anna tanítónő adományából.

         A restaurálás munkálatai 2014. július 2-án, Sarlós Boldogasszony ünnepén kezdődtek. A templom teljes külső és belső felújítást kapott, elkészült a villamoshálózat modernizálása, a külső falszigetelés, csapadékvíz-elvezetés. A templombelső új süttői mészkő-burkolatot is kapott. A Szombathelyi Egyházmegye 2 millió forinttal támogatta a felújítást. Több, mint 3 millió forintot adományoztak a bögötei hívek, de fél millió forintot tett ki egy, az egész jánosházi plébániára kiterjedő vasárnapi gyűjtés is. Lehetőségeihez mérten – mint a múltban többször is megtette – Bögöte Község Önkományzata is támogatta a renoválást.

        bögötei templom Isten dicsőségét hirdesse e templom, Keresztelő Szent János közbejárása pedig segítsen minket. A plébánia címerének jelmondata különösen is figyelmeztessen minket védőszentünk intésére: Parate viam Domini – Készítsetek utat az Úrnak!

A templomot december 20-án áldja meg Veres András megyéspüspök.