Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Utazó planetárium a Premontreiben


Utazó planetáriumLehoznád a csillagot az égről? Egy mobil planetáriumban ez a vágy is elérhető közelségbe kerül. A premontreis diákok tesztelhették Szombathelyen milyen párnákról a csillagok közelében lebegni. 


Utazó planetárium3 csillagász család ötlete nyomán és kivitelezésében jött létre az utazó planetárium, számos szakmai szervezet támogatásával. A cél a tudományos ismeretek átadása szórakoztató módon. 

A Premontrei tornatermében állították fel a planetáriumot. Ahogy a képeken is látható, ez egy felfújható mobil  kupola, amelyben bemutatják a csillagos ég csodáit és a szabad szemmel nem látható égi jelenségeket. Bemutatják a csillagok életét és olyan távlatokba nézhetnek így bele a jelenlévők, ami alapján jobban megérthetik az Univerzum keletkezését és a csillagok életét. Bemutatják a népszerűbb, akár szabad szemmel vagy távcsővel is megfigyelhető csillagképeket és a mögöttük rejlő égi jelenségeket. A térhatású műsorokat a planetáriumi kupola belső felületére vetítik speciális technikával.