Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A Vas megyei Kemenesmihályfán is megemlékeztek a doni áttörés 72. évfordulójáról

doni hősökről kemenesmihályfánAz evangélikus templomban ökumenikus igeliturgián Kovácsné Tóth Márta evangélikus lelkész és Kirner Zoltán római katolikus plébános az egykori harcok áldozatai mellett a békéért is imádkoztak a hívekkel.


fogolytabori-elbocsatasA Faluházban folytatódó megemlékezésen Takács Balázs polgármester beszédében megemlékezett a falu azon lakóiról, akik a doni harcok során vesztették életüket.

Tóth Róbert a rendhagyó történelemórán hangsúlyozta: „2. magyar hadsereg az ország határtól 1000 km-re a Don folyóhoz azért kellett, hogy kimenjen, mert a békés revízióért meg kellett az árat fizetnie az országnak. Ez az ár a hadsereg kiküldése volt. A 2. magyar hadsereg nem volt áldozat, hiszen magyar viszonylatban egy nagyon jól felszerelt alakulat volt, a páncélos egységek egyenes elitalakulatnak minősültek a magyar hadseregen belül. De ez mégis kevés volt a -40 °C fokban támadó szovjet hadsereggel szemben. Az ellátásbeli hiányosságok, az elégtelen fegyverzet eleve elrendelte a hadsereg katasztrófáját, így 1943 januárjában elkerülhetetlen volt a tragédia. 128 ezer embert veszített, a majd 1 év alatt - a doni harcok során  - a 2. magyar hadsereg.”

doni hősökről kemenesmihályfánA történelemóra után Ferge László őrnagy úr nyitotta meg a „Valahol Oroszországban...” című időszaki kiállítást, melyen a harcokat megjárt honvédek fényképei, emléktárgyai, levelezési és dokumentumai voltak láthatók.

Megnyitójában az őrnagy úr kiemelte: „Hősies helytállás számos példájáról számoltak be a túlélők. Az adott helyzetben azonban ez sokszor kevés volt. Emlékeznünk kell a történtekre, és nekünk kell helyrerakni az akkor történteket, mert sajnos az elmúlt 70 év ezt nem tette meg. Ezért is nagy a felelősségünk, hogy az utókor számára helyrerakjuk a téves képeket, és ne egy nagy katasztrófa képe éljen bennünk, hanem egy elkerülhetetlen szerencsétlenség.”

A kiállítást megtekintette Kazári József a doni harcok túlélője is. Számos féltve őrzött fényképet, dokumentumot hozott magával.

Szöveg és fotó: Fülöp András