Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szent Fábián és Szent Sebestyén körmenet Székesegyház


szent fábián és szent sebestyén ünnepeSzombathelyen a feljegyzések szerint a pestisjárvány 1710. júniusában kezdődött, s csaknem 8 hónapig, 1711. február 23-ig pusztított.


szent fábián és szent sebestyén ünnepeSzombathelyen a feljegyzések szerint a pestisjárvány 1710. júniusában kezdődött, s csaknem 8 hónapig, 1711. február 23-ig pusztított.

A járványnak 2000 ember esett áldozatul. Minden három lakos közül kettő meghalt. Más városokhoz hasonlóan a járvány ideje alatt Szombathelyen is a szabad ég alatt miséztek, mivel úgy tartották, hogy a mérgezett levegő okozza a járványt, s terjedésének a kis helyre zsúfolt tömeg is kedvez.

Az akkori szokásokhoz hasonlóan a város lakói is a főtéren tartott litániák, közös imádságok és körmenetek által kérték a járvány megszűnését. Különösen Szent Sebestyén közbenjárásáért imádkoztak, akit hitéért nyilaztak halálra, s főleg a járványos betegségekben hívták gyakran segítő szentként. A hozzá fűződő legenda szerint ő a nyilazást követően ismét életre támadt, így a szent az elpusztíthatatlan keresztény életét példázta. Vele egy napon, január 20-án ünnepelték Szent Fábián pápát is, aki szintén vértanú szent volt. A járvány az ő ünnepük után valóban alábbhagyott, majd egy hónap múltán teljesen megszűnt.

szent fábián és szent sebestyén ünnepeEkkor az életben maradottak megfogadták, hogy évenként gyertyás körmenetben emlékeznek meg Szent Sebestyénről, akinek emlékére kápolnát is emeltek. Az 1713-ban elkészült kápolna 104 év múltán sajnos tűzvész áldozata lett. Ám a mindenszentek litániájával egybekötött gyertyás körmenetet a későbbi években is megtartották.

 

 Fotó: Soproni Mónika