Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Batthyány ünnep Oladon


batthyány ünnep oldalonJanuár 25-én ünnepre gyűltek össze a hívek az oladi új templomban.


batthyány ünnep oldalonA Fatimai Szűzanya tiszteletére és Batthyány-Strattmann László emlékére épült templom második búcsú ünnepét tartotta. Az ünnepi szentmisét Gaál Sándor atya, oladi plébános mutatta be.

„Boldog Batthyány-Strattmann László ünnepét tartjuk a mai napon. Nyilvánvalóan, hogy életére tekintünk, azért mert szeretnénk belőle példát meríteni.

Annak idején, mikor ennek a templomnak az építése még csak a tervezgetés gondolatkörében volt, - felmerült a kérdés vajon kinek a tiszteletére épüljön a templom, mi legyen a neve?

Akkor még Boldog Batthyány László nem volt a boldogok sorában, de az Ő boldoggá avatási ügye régóta folyamatban volt. Azért is fontos, hogy Boldog Batthyány László templomunk védőszentje, mint név felmerült, hiszen Ő egy nagy példa, akinek az élete nincs távol annyira a mi életünktől, mint például: Szent Ferenc, Szent Antal, Szent Ágoston vagy Szent József. Egészen közel van időben is.

Mi lesz ebből a gyerekből, vetődik fel akkor a kérdés, amikor Batthyány László 12 éves gyermekkorában elveszítette édesanyját. Tudjuk jól az édesapa már korábban kilépett a családi kötelékből véglegesen. Teljesen magára maradt, csak a rokonok, távoli rokonok támogatására számíthatott. A rokonok támogatása a szerencsétlen gyermeknek nem sokat jelentett.

Úgy tűnik, hogy mint árva gyerek, aki ilyen fiatalon, korán elveszíti szüleit, nagyon nehéz évek elé néz, élete tele lesz gondokkal.

batthyány ünnep oldalonAzonban Batthyány László gyermekkorától fogva hordozza magával azt a mély hitet, hogy az Úristen szeretetébe akar belekapaszkodni. Tanárai is erre tanítják. Egyetemen szeretne tanulni és orvosi diplomát szerezni. Szorgalmas munkával elvégzi az egyetemet, orvosi diplomát szerez, orvos lesz. Megtalálta élete útját.

Most kezd kibontakozni benne az Isten emberszeretet, ami átragyogja egész életét.

Boldog Batthyány László eltökélte magában, hogy szeretné életét feltenni arra, hogy másokat tegyen boldoggá, és másokon segítsen. Isten eszközévé akart válni.

Hamarosan külön vonatok indulnak útra, rajta betegek, az ország távoli helyeiről, hogy eljussanak Batthyány Lászlóhoz a „szegények orvosához”. Ez az orvos nemcsak gyógyít, nemcsak operál, ez az orvos az emberséget is sugározza. Beszélget betegeivel, törődik betegeivel, érdeklődik arról is, hogy mi van otthon, - ez az ember, Batthyány László az embernek társa lesz.

Mai korunkban, a szülőkben felmerül a kérdés, mi lesz vajon az én gyermekemből, milyen pályát választ, vajon sikerül-e az ő életét igazán széppé, boldoggá tenni. Boldog Batthyány László élete a példa arra, hogy az ember, ha az Isten szeretetébe belekapaszkodik, akkor sikerül igazán szép és értékes életet élni. Ami akkor sikerül, ha szeretetből jön, - Isten és ember szeretetéből.

batthyány ünnep oladonBoldog Batthyány László családjával 11 gyermeket nevelt fel, 13 gyermeke volt neki, de 11 élte meg a felnőtt kort. A mai ember nem is tudja elképzelni, hogy milyen feladat, ilyen nagycsaládban élni. Ő azonban feleségével, Coreth Máriával, az orvosi teendők, a kórház vezetése, családdal kapcsolatos feladatokat mindig megoldotta. Mindennap játszott gyermekeivel, beszélgetett és imádkozott.

Csodálatos dolog a család, édesapa és hivatás összekapcsolása.

Batthyány László orvosi hivatás és családapa, - e kettős feladat ellátására megtalálta a megoldást, hogy mindkettő feladatának megfeleljen és egyik, sem szenvedjen „csorbát”.  

Harmóniát és rendet tudott tartani szolgálatában, hivatásában és családjában. Ez a harmónia, ez a rend az Isten szeretetének a forrásából táplálkozott.Mindennap jutott idő a közös imádságra, a beszélgetésre, jutott idő arra, hogy együtt megbeszéljék az apró, kisebb és nagyobb dolgokat.

Ha a szentek életét megfigyeljük, mindegyiknek volt valami jellemvonása, ami megkülönböztette a másiktól.  Batthyány Lászlónak sajátos karizmája volt, hogy az életét jól be tudta osztani, jól tudott az idővel gazdálkodni. Pontosan tudta napirendjét beosztani, mindenkire, mindenre jutott ideje. Ez egyrészt köszönhető, hogy mindenkit bevont a napirendjébe, feladataiba. Az egész család együtt dolgozott. És úgy gazdálkodott ezzel az idővel, hogy mindig ott használta fel, ahol éppen szükség volt rá. 

Mindehhez társult, hogy mélyen tudott az Isteni Gondviselésben bízni. 

Érdemes Batthyány Lászlóról szóló könyveket olvasni, egy momentumán, döntésén elgondolkodni és erőt meríteni ezekből. Például amikor a Batthyány birtok nagy része Ausztriába és Csehország területére szakadt, legelső feladata az volt, hogy a körmendi kastélyát kórházzá alakítja át, és itt kezdi meg orvosi munkáját.

Boldog Batthyány László tehát életének minden cselekedetét az Isten és emberszeretet gondolatkörébe építi és teszi. De jó volna, hogyha a mai ember erre az életformára, életmódra építene.  A mai ember sokszor elveszti célját, életének értelmét, értékét, rátelepszik a mai ember életére a búskomorság, elkeseredettség és üresség.

batthyány ünnep oladonIsten és emberszeretet. Boldogságává vált a másokon való segítés. A mi templomunkban van Boldog Batthyány Lászlónak, az Ő szentélye, az Ő ereklyéje, képe, amely a boldoggá avatás eseményéről készült képnek a másolata.

Tekintsünk bátran erre a képre, elemezzük az Ő életét és elmélkedjünk el rajta.

Feltesszük a kérdést, vajon én miként válok Isten kezének eszközévé, vajon én hogyan szolgálhatom mától mások örömét, boldogságát, vajon örömet, boldogságot, jó tanácsot tudok vinni oda, ahol elkeseredés, fájdalom és szomorúság van?

Kérjük Boldog Batthyány László közbenjárását és kérjük segítségét” – fejezte be szentbeszédét Sándor atya.

A szentmise végén Batthyány Szent Kilencedünk imádkozásában a Kilencedik naphoz érkeztünk.

Szent kilencedet akkor szoktunk kezdeni, amikor valami rendkívüli fontos ügyünkben a megdicsőült Egyház valamelyik tagjának közbenjárását kérjük.  Amikor közbenjárásukat kérjük, ne kívánjuk, hogy a jó Isten azonnal levegyen a vállunkról minden keresztet. Bizton számíthatunk azonban testvéri segítségükre: közbenjárásuk és életpéldájuk eredményeként kegyelmet és erőt nyerhetünk a jó Istentől, hogy Jézust követve békével hordozzuk mindennapi keresztünket.

Halálának emlékezetére és közbenjárására minden év január hónapban szent kilencedet imádkozunk, ahol kilenc napon át, Isten Szolgája Batthyány László küzdelmes életéről elmélkedünk. A lelkében kibontakozó három isteni erény, a hit a remény és a szeretet érlelték meg őt az örök élet boldogságára. Ezek kitartó gyakorlása által lett méltóvá arra, hogy most Isten színe előtt közbenjárhasson értünk.  

Ezekről az erényekről elmélkedve és Isten Szolgája közbenjárását kérve terjesszük most kéréseinket kilenc napon át a jó Isten elé és imádkozzunk Boldog Batthyány-Strattmann László szentté avatásáért.

Nem érte, hanem hozzá kell imádkozni. Tesszük ezt azért, mert megtapasztalták emberszerető segítő jóságát itt a földön, és reméljük, hogy Istenünk boldog közelségében sem feledkezik meg rólunk, közbenjár értünk Istennél. 

Szöveg: Priboj Istvánné – Fotó: Hegyi Sándor