Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Energetikai korszerűsítés a Brenner János Kollégiumban - videóval


Befejeződött a Brenner-kollégium energetikai korszerűsítése. A Szombathelyi Egyházmegye 160 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a munkálatokra, amelyeknek köszönhetően kevesebbet kell majd fizetni a fűtésért.

 

A 18. század végén épült egykori papi szeminárium, ma többek között, kollégiumként működik. Mintegy 200 diáknak az otthona. A folyamatos nagymértékű igénybevétel miatt vált szükségessé a fűtési rendszer és melegvíz ellátás korszerűsítése. A nyílászárók cseréjére is már régóta készült az egyházmegye, mert nagyon rossz állapotban voltak, mondta a projektet lezáró sajtótájékoztatón Veres András megyéspüspök. Pályázat útján nyert ehhez támogatást a Szombathelyi Egyházmegye. Nagyteljesítményű  berendezésekre cserélték a régi, elavult kazánokat a Brenner-kollégiumban. Átalakították a fűtési rendszert, mintegy 300 nyílászáró egy részét felújították, a többit újakra cserélték, és napkollektorokat is felszereltek az épületre. A korszerűsítéstől kevesebb energiafelhasználást, gazdaságosabb működést remél az egyházmegye.

A fűtési költség már most érezhetően kisebb: havi százezer forinttal kevesebbet fizetnek a távhőnek. A felújítás során műemlékvédelmi előírásokat is szem előtt kellett tartani.

https://www.youtube.com/embed/27VWJnDvUGk