Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Adomány a testvérvárostól


adományátadás

A Szent Márton-év előkészítése kapcsán németországi testvérvárosunk képviselői városunkba utaztak, egyházi és világi méltóságokkal megbeszéléseket folytattak, barátokkal találkoztak.


Külön öröm volt, hogy a küldöttekkel ünnepelte a szombathelyi Szent Márton Plébánia a szombat esti szentmisét március 21-én. A németországi Kaufbeurent László Kasztner, a Testvérvárosi Egyesület elnöke és Johann Sirch, a Szent Márton Plébánia Egyházzenét Támogató Egyesületének elnöke képviselte.

A kétnyelvű mise keretében Kasztner úr magyar nyelven méltatta Szent Márton szolidaritását, krisztusi felemelő szeretetét, melyről mi, keresztények a családban, az iskolában, a munka világában és a társadalomban nap mint nap tanúságot tehetünk. Ezután ünnepélyesen átadta a Szent Márton Plébánia közösségének, a Crescentia-kolostor ferences nővéreinek és Kaufbeuren Testvérvárosi Egyesületének együttes adományát.

Schauermann János plébános úr hálásan megköszönte a pénzadományt. Méltatta a több mint 20 éve fennálló testvérkapcsolatot a két város között, mely példaértékű. Felsorolta, hogy milyen nagy feladatok előtt áll a plébánia: a Szent Márton évfordulóig el kell végezni a templom külső és belső homlokzatának felújítását, a 300 éves oltárokat régi pompájukban szeretnék visszaállítani, illetve beszámolt a kriptában az ú.n. „cella memoriae” kialakításának folyamatáról, ahol majd a zarándokok a templom építéstörténetét, a román és gótikus maradványokat csodálhatják meg.

Mindketten egyetértettek abban, hogy „Együtt építjük az Úr házát, együtt vagyunk az Egyház”. Reményüket fejezték ki, hogy a megkezdett munka Szent Márton szellemében megvalósul.

Végül a mű véghezviteléhez Szent Márton, Szent Crescentia és Szent Benedek hathatós közreműködéséért könyörögtek a hívek.

A szentmise után a plébános úr végigkalauzolta vendégeit a felújítás alatt álló templomon.

 

Molnárné Magyar Gabriella
Fotó: Molnár Péter