Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A Genius Savariensis Szabadegyetem II. irodalmi estje


irodalmi est2015. március 24-én újfent az Egyházmegyei Kincstár Sala Terrenaja adott otthont a Génius Savariensis Szabadegyetem soron következő előadásának.


Pusztay János nyelvész professzor 2013-ban megjelent; Janus Desertus: Fabulae de Urso Maiore – Mesék a Nagy Medvéről című kötet hangoskönyv változatát a szerző és barátai mutatták be az érdeklődőknek.

Pusztay János professzor úr a nyelvészeti tudományos munkája mellett - ahogy az az est során kiderült - pusztán kedvtelésből, és a szavak jelentéseivel játszadozva, illetve a különböző nyelvek egyes szavait felhasználva állatmeséket is ír - magyarul. Merthogy a mesék nem csak a gyermekeknek szólnak – mondta bevezetőjében a beszélgetést vezető Fűzfa Balázs irodalomtörténész.  Rábai Zsanett előadóművész és Lovass Tibor tolmácsolásában hangzottak el az előzetesen kiválasztott állatmesék. A hallgatóság hamar ráérzett arra, hogy a mesenyelven előadott cselekmények mögött, valójában nagyon is aktuális történetek bújnak meg. A szerző ugyanis nem holmi kitalált történeteket vetett papírra, hanem nagyon is a való világ eseményeit mondja el mesenyelven/medvenyelven. A konkrét cselekmények társadalmi, politikai, gazdasági szabálytalanságokra, hibákra mutatnak rá, de mert a mese nyelvén szólalnak meg eme formában kifejezetten szórakoztatóak. A közönség hangos nevetéssel és tapssal jutalmazta az előadók szórakoztató produkcióját.

Simon Katalin.
Fotó: Pálinger Réka