Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megemlékezés Kemenesmihályfán


megemlékezés KemenesmihályfánKemenesmihályfa község lakossága, a meghívott vendégekkel együtt szombaton délután, a 70 éve a második világháború végén történt tragikus eseményre emlékezett.


1945. március 27-én a visszavonuló német hadsereg 79. számú páncélvonatának katonái csaptak össze a Vörös Hadsereg egységeivel a falu területén. A harcban nem csak katonák, hanem számtalan polgári lakos is életét vesztette.

A római katolikus templomban Takács Balázs polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd Kirner Zoltán plébános mutatott be szentmisét az áldozatokért.

A község temetőjében a hősöknek emléket állító kopjafa mellett tartott megemlékezésen Kiskós Ferenc a Vas Megyei Temetkezési Kft ügyvezető igazgatója beszédében kiemelte: „ A hősi halott katonák mellett, fontos megemlékezni a polgári áldozatokról is”. Örömét fejezte ki, hogy az idősebb korosztályoktól példát véve, egyre több fiatal vesz részt a megemlékezéseken.

Ágh Péter országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta: Szerencsés, hogy ma már nem olyan áldozatokat kell hoznunk, mint a második világháború idején, - nem kell feltétlenül életünket adni a Hazáért. A mai időkben újfajta áldozatvállalásra van szükség: tennünk kell a szűkebb és tágabb értelemben vett közösségeinkért!

Megemlékezés részeként került sor Boros László MÁV tiszt újratemetése is, aki szintén a harcok során halt hősi halált. Érte, és a falu területén, a háború során elhunyt áldozatokért Kovácsné Tóth Márta evangélikus lelkész és Kirner Zoltán katolikus plébános mondott imát.

Az esemény, koszorúzással a Szózat eléneklésével folytatódott, majd zárásként a magyar Takarodó hangzott el trombitán.

Fülöp András