Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Mindszenty bíboros születésének 123. évfordulója

Mindszenty ünneposégMárcius 29-e minden évben nagyon fontos nap Csehimindszent életében, hiszen ekkor ünnepeljük falunk híres szülöttének, Mindszenty József bíboros, hercegprímás születésének évfordulóját.

Az idei esztendőben azért volt még kiemelkedőbb a szülőfalu életében a Bíboros úr születésnapja, mert ekkor adtuk át a Mindszenty Emlékház újabb elkészült részét. 2012-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma 20 millió Ft-tal támogatta a Hercegprímás szülői házának felújítását és eredeti állapotba való visszaállítását. 2013. szeptember 29-én került sor az Emlékház átadására, majd még az év december 12-én a házban megnyílt a Terror Háza Múzeum A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József című állandó kiállítása.

A Csehimindszenti Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Göcsej-Hegyhát Leader Egyesületnél a Mindszenty Emlékház többi részének felújítására. A pályázat sikeres volt, így újabb 25 millió Ft-os beruházás valósulhatott meg, amelyből újjá lett téve a régi istálló épület, benne újabb kiállító tér került kialakításra, az udvar szépen lett parkosítva és térkövezve, valamint elkészült egy kemenceház is kiülővel, ahol tudjuk fogadni a hozzánk látogatókat.

A minden hónap 29-én megtartásra kerülő engesztelő imaestet 2015. március 29-én a szokásostól eltérően kezdtük, hiszen 18 órakor a Mindszenty Emlékház udvarán gyűltünk össze az átadási ünnepségünkre. Fukszberger Imre polgármester köszöntötte az egybegyűlteket és mondta el ünnepi gondolatait, majd V. Németh Zsolt államtitkár tartotta meg avató beszédét végül pedig Déri Péter plébános áldotta meg az elkészült épületrészeket.

Az ünnepei megemlékezés után megtekintettük a kiállítást és részt vettünk az engesztelő szentmisén, amelynek prédikációjában plébánosunk a 123. évvel ezelőtti Mindszenty házról és a benne folyó igaz, mélyen hívő, vallásos családi életről beszélt.

 

Cikk és fotó: Papp Balázs