Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Lelkigyakorlat Zalaegerszegen

Nagyböjti lelkigyakorlat ZalaegerszegenVajon, ha Jézus nagypénteken leszáll a keresztről, nem teljesítvén az Atya akaratát, akkor létezne-e kétezer év után is boldogság, megváltás? Mi lett volna, ha Jézus – mintahogyan napjainkban sokszor mi magunk is mondjuk – azt mondja: megbocsátok, de nem felejtek! Ezen kérdésekre is választ adott Kiss László pákai plébános, aki nagyböjti triduumot tartott a zalaegerszegi Mária Magdolna plébánia-templomban.


A háromnapos lelkigyakorlaton Kiss László atya hangsúlyozta, hogy az evilági boldogságkeresés távol áll a keresztény gondolattól, hogy az emberek egy része a semmiért mindent akar. Pedig szenvedés nélkül nincs boldogság, gondoljunk csak az anyákra, akik fájdalom közt szüli meg gyermekét, s akit pár pillanat múlva anyai-boldogságban ölel keblére. Boldogság és szenvedés, nincs egyik a másik nélkül – fogalmazott szentbeszédében a pákai lelkipásztor.

Jézus megbocsátott a keresztfán, nem szállt le és nem mondta az egykor némának: Azért tudsz ellenem kiabálni, mert meggyógyítottalak. Húsvét titka a feltámadás, öröme a megbocsájtás! Krisztus megbocsátott, és elfelejtette az ellene tett bűnöket – tegyünk mi is így, keresztények – bár a világ szemében ez lehet, oktalanságnak tűnik, s a jelben, a kereszt jelében mi is győzni fogunk szenvedéseink fölött, és boldogok leszünk hitünk által! – zárta gondolatmenetét a virágvasárnapi szentmisén Kiss László. 

Horváth Z. László