Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Tenyérnyi gyerekek: filmbemutató az AGORA–Savaria Filmszínházban


agora-mozi-tenyernyigyerekek-plakat-a3-okxx-2A szombathelyi származású Szuchy Zsuzsanna koraszülött gyermekekről szóló dokumentumfilmjét 2015. április 17-én, pénteken 18 órakor vetíti a belvárosi mozi.

A koraszülöttség ma Magyarországon népbetegség, minden tizedik gyermek idő előtt jön világra. A Semmelweis Egyetem három koraszülött-intenzív osztályán látják el az 1500 grammnál kisebb magyar koraszülöttek 30-40 százalékát, itt kezelik a legsúlyosabb terhespatológiai eseteket, a súlyos fejlődési rendellenességben szenvedő és az aszfixiás, nem működő keringéssel, légzéssel világra jött babákat, akiken 10-20 éve még biztos, hogy nem lehetett volna segíteni. A dokumentumfilm az extrém korán érkezett gyermekek, az éretlen újszülöttek, és az őket gondozó, megmentő klinikai orvosok, ápolók mindennapi küzdelmén keresztül elsősorban a koraszülés kockázati tényezőire és megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet, emellett bemutatja azokat a közvetlen és későbbi egészségügyi kockázatokat, amelyek ezeket a babákat fenyegetik.

Az egyórás film vetítése után kerekasztal-beszélgetés lesz a filmről, melyen részt vesz a Tenyérnyi gyerekek szombathelyi származású rendezője, Szuchy Zsuzsanna, Dr. Grasselly Magdolna, a Markusovszky kórház Perinatális Intenzív Centrumának részlegvezető főorvosa és Bokor Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola erkölcsteológiai tanára. A beszélgetést Kaczmarski Szilvia, a Zseboroszlán Vas Megyei Koraszülöttekért Közhasznú Alapítvány alapítója vezeti.

A film elnyerte a Családbarát Médiáért közönségdíját és a Magyar Katolikus Rádió különdíját.